12 milijardi dolara zemljama ugroženim koronavirusom

Svetske vesti - Sreda 04.03.2020 - 13:08

Čini se da se novi koronavirus mnogo brže širi izvan Kine nego unutar nje, a aerodromi u zemljama u kojima se virus rapidno širi povećavaju skrining putnike.

Više od 93.000 slučajeva zaraženih na globalnom nivou FOTO: EPA Više od 93.000 slučajeva zaraženih na globalnom nivou FOTO: EPA
Kina je u utorak imala 119 novih potvrđenih slučajeva, neznatno manje od 125 prethodnog dana. Ukupan broj slučajeva u kopnenom delu Kine premašio je 80 hiljada, dok je broj umrlih porastao za 38 i sada ih je ukupno 2.971.
 
Više od 93.000 slučajeva zaraženih prijavljeno je na globalnom nivou.
 
Južna Koreja prijavila je 516 novih slučajeva a privredu takođe pogođenu zbog epidemije stimulisaće sa 9,8 milijardi dolara.
 
Broj potvrđenih infekcija u Japanu dostigao je hiljadu.
 
Šesnaest italijanskih turista koji borave u Indiji bilo je pozitivno na testiranju u Nju Delhiju.
 
U španskoj regiji Valensija jedan muškarac je umro, što je prvi smrtni slučaj u toj zemlji dok je 150 ljudi zaraženio.
 
Broj slučajeva dijagnostikovan u državi Vašington porastao je na 27, uključujući devet smrtnih slučajeva, objavile su državne zdravstvene službe. U Njujorku je registrovan drugi slučaj obolelog od koronavirusa a broj zaraženih u Sjedinjenim Državama porastao iznad 100.
 
Četvrta osoba umrla je od koronavirusne infekcije u Francuska a predsednik Emanuel Macron upozorio je da bi zdrastvena kriza mogla da potraje mesecima.
 
Argentinski ministar zdravlja potvrdio je prvi slučaj zaraženog virusom u toj zemlji a prvi slučajevi zaraženih potvrđeni su i u Maroku, Andori, Jermeniji, Češkoj, Islandu, Indoneziji i Ukrajini.
 
Pakistan je prijavio novi slučaj koronavirusa, čime je ukupan broj doveden do pet u južnoazijskoj naciji od prošle nedelje.
 
Potvrđeni slučajevi u Nemačkoj porasli su na 188, saopštio je Institut Robert Koh.
 
Iran, jedna od najteže pogođenih nacija, izvestio je o porastu broja inficiranih na 2.336, uz 77 smrtnih slučajeva, uključujući i jednog visokog zvaničnika.
 
U poslednja 24 sata u Italiji je umrlo dvadeset sedam ljudi, čime je ukupan broj umrlih porastao na 79, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu. Ukupan broj zraženih u toj zemlji premašio je 2.500.
 
U Švedskoj je registrovano 30 slučajeva.
 
Svetska banka opredelila 12 milijardi dolara
 
Svetska banka najavila je 12 milijardi dolara početne pomoći zemljama koje su najviše pogođene epidemijom koronavirusa.
 
Svetska zdravstvena organizacija je upozorila na globalni nedostatak i skok cena zaštitne opreme za borbu protiv virusa i zatražila od kompanija i vlada da povećaju proizvodnju za 40 odsto.
 
Ruska vlada je zbog širenja koronavirusa izrekla privremenu meru zabrane izvoza, nekih medicinskih proizvoda i opreme, ukljućujuči zaštine maske i anitivirusne lekove, koja će važiti do 1. juna.
 
Zabranu je potpisao premijer Rusije Miahil Mišustin a na listi se nalaze zaštine naočare, respiratorna zaština oprema, antivirusni lekovi, rukavice i odela.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: