"Abe novinovao Trampa za Nobela na njegov zahtev"

Svetske vesti - Nedelja 17.02.2019 - 13:41

Japanski premijer Šinzo Abe nominovao je prošle jeseni američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir nakon što je dobio zahtev američke vlade da to uradi, objavio je japanski list Asahi.

Dao je Trampu Dao je Trampu "najlepšu kopiju" nominacije FOTO: Reuters
Izveštaj o tome, koji je objavljen u japanskom listu, usledilo je nakon što je Tramp rekao da ga je Abe nominovao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Severnom Korejom.
 
Japanski čelnik dao je Trampu "najlepšu kopiju" nominacije, napisanu na pet stranica, kazao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući.
 
Američka vlada pozvala je japanskog premijera na podnošenje nominacije za Nobelovu nagradu nakon što se Tramp u junu prošle godine susreo na samitu sa severnokorejskim čelnikom Kim Džong Unom, što je bio prvi susret između severnokorejskog lidera i sadašnjeg predsednika SAD, naveo je japanski list pozivajući se na neimenovani izvor iz japanske vlade.
 
Portparol ministarstva spoljnih poslova u Tokiju kazao je da je ministarstvo svesno Trampove izjave, ali da "bi se suzdržalo od komentara o interakciji između dvojice čelnika".
 
Na stranici Nobelove fondacije navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podneti bilo koja osoba koja ispunjava kriterijume za nominaciju, što uključuje i postojeće čelnike država. Po pravilima fondacije imena i druge informacije oko neuspelih nominacija ne smeju se otkrivati 50 godina.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: