"Ako uskoro ne intervenišemo, Mediteran će postati krvavo more"

Svetske vesti - Ponedeljak 10.06.2019 - 12:43

Lon -- UN upozoravaju da je rizik da migranti i izbeglice dožive brodolom na Mediteranu i umru veći nego ikada zbog manjka spasilačkih brodova i sukoba u Libiji.

Broj brodoloma će se dramatično povećati FOTO: AFP Broj brodoloma će se dramatično povećati FOTO: AFP
"Ako uskoro ne intervenišemo, Mediteran će postati krvavo more", izjavila je portparolka Komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Italiji Šarlota Sami, prenosi Gardijan.
 
Kako se navodi, zbog povoljnih vremenskim prilika na moru hiljade ljudi se spremaju da napuste Libiju, u kojoj se vodi rat, a poplave uzrokovane obilnim kišama otežavaju život, ali budući da nema spasilačkih brodova, pretpostavlja se da će se broj brodoloma dramatično povećati.
 
Prema podacima spasilačkih grupa, poslednjih dana je oko 700 osoba napustilo obalu Libije, a svega pet odsto presrela je libijska obalska straža i poslala nazad u prihvatne centre.
 
Na Maltu je došlo 40 odsto ljudi, 11 odsto u Italiju, a šta se dogodilo sa ostalima ostaje nepoznanica. Iako se broj smrtnih slučajeva smanjio prethodne godine, broj onih koji umiru na putu od Libije do Evrope se povećao.
 
Prema podacima UNHCR-a i međunarodne organizacije za migracije, od početka godine 1.940 osoba je stiglo u Italiju iz Severne Afrike, a 350 ih je umrlo na putu. Studija koju je uradio Institut za međunarodne političke studije, pokazala je da je jedna osoba od njih osam koji pokušavaju da pređu iz Libije umrla u periodu od januara do aprila ove godine.
 
"Svedoci smo porasta broja odlazaka. Očito migranti nemaju pravo glasa kako ili kada će putovati. Krijumčari odlučuju umesto njih. Njih uopšte ne zanima da li će živi stići ili će umreti. Poslednjih dana sve veći broj brodova polazi. Ko će da ih spasava ako dožive brodolom?", zapitala se Šarlota Sami.
 
Antiimigraciona politika koju su uvele Malta i Italija dovele su do smanjenja spasilačkih misija, a od 10 spasilačkih brodova, koliko ih je bilo aktivno na Mediteranu, ostao je jedan koji vodi nemačka organizacija Si voč (SeaWatch).
 
Pre tri nedelje taj brod je zaplenjen zbog prevoza 47 osoba i od tada je usidren na Siciliji, mada će za nekoliko dana da krene prema Libiji. Portparolka Si voča u Italiji Džordžija Linardi izjavila je da su njihovi avioni od 10. maja primetili 20 čamaca kako prevoze migrante.
 
"Situacija je alarmantna. Uočili smo čamce koji su satima i po celu noć čekali da budu spaseni. To su nepodnošljivi uslovi. Apsurdno je da u najmilitantnijem i najprometnijem morskom području na svetu nema pomoći", rekla je Džordžija Linardi.
 
Prema podacima UNHCR-a, u Libiji se nalazi oko 60.000 tražilaca azila, a u poslednja dva meseca 90.500 Libijaca raseljeno je zbog konflikta u i oko Tripolija. Humanitarne grupe izveštavaju da su tražioci azila zaključani u prihvatnim centrima i da su žrtve zlostavljanja i torture.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: