Amerikanci bi da zatvore Gvantanamo?

Svetske vesti - Utorak 08.06.2021 - 12:20

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena razmatra da ponovo uvede poziciju izaslanika Stejt departmenta za zatvaranje zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi.

FOTO: AFP FOTO: AFP
To je izjavio u ponedeljak američki državni sekretar Entoni Blinken.
 
Zatvor, koji je formiran za strance nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, postao je simbol neumeranosti američkog "rata protiv terorizma" zbog oštrih metoda ispitivanja, koje kritičari nazivaju mučenjem.
 
Bivši demokratski predsednik Barak Obama pokušao je da ga zatvori, ali je njegov naslednik, bivši republikanski predsednik Donald Tramp bio protiv toga. Aktuelni predsednik SAD podržava zatvaranje ovog pritvorskog centra, prenosi Rojters.
 
U ovom američkom vojnom zatvoru nekada je držano i do 800 zatvorenika, a sada ih je ostalo oko 40. Njih devetoro dobilo je preporuku da budu prebačeni u druge zemlje.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: