Angela "izgubila živce": Putin pada u nemilost?

Svetske vesti - Četvrtak 27.08.2020 - 10:49

Slučaj ruskoj opozicionara Alekse Navaljnog, koji leži u komi u nemačkoj bolnici, mogla bi biti kap koja je prelila čašu Angele Merkel.

Merkel tražila da Putin Merkel tražila da Putin "hitno istraži ovaj čin" FOTO: AP
Podsetimo, najomiljeniji ruski opozicioni lider primljen je hitno u bolnicu u sibirskom gradu Omsku zbog sumnje da je otrovan. Dok je Navaljni leži u komi traje "rat" Rusije i Nemačke, odnosno tamošnjih lekara, oko toga da li je Navaljni otrovan ili ne.
 
Ruski lekari naravno tvrde da nije, dok nemački kažu da su u krvi Navaljnog nađene suspstance koje ukazuju baš na to - da je on otrovan. S druge strane, ne nedostaju i optužbe na račun Rusije da je odugovlačila s dozvolom da se Navaljni prebaci u nemačku kako bi se otrovi iz njegove krvi "izgubili".
 
Ali, kada su Nemci definitivno izašli u javnost i saopštili: Sumnjamo da je Navaljni otrovan, to je bila prekretnica u celom slučaju.
 
Sada je nemačka kancelarka Angela Merkel sve nervoznija i to zbog ruskog kolege Vladimira Putina, prenosi "Blic" pisanje Blumberga. Ona je za ruskog predsednika predstavlja ključni provodnik za Zapad i sada je frustrirana je što Putin nije pokazao fleksibilnost u slučaju Navaljnog, kažu dva zvaničnika upoznata sa njenim razmišljanjem koji su tražili da budu anonimni.
 
Merkel inače teži da pažljivo bira svoj ton prema Rusiji, ali on je ipak ojačao. Manje od dva sata nakon što su lekari u Berlinu utvrdili da je Navaljni, istaknuti Putinov kritičar, verovatno otrovan, Merkel je tražila da Putin "hitno istraži ovaj čin" i identifikuje one koji su umešani.
 
Prema rečima tih zvaničnika, brzina kojom je reagovala trebalo je da pošalje signal Kremlju koliko Merkel ozbiljno shvata to pitanje.
 
Međutim, kako konstatuje Blumberg, nemačka kancelarka sada može malo toga da uradi kada je reč o Putinu. Sva osuda zbog ruske aneksije Krima nije promenila činjenice na terenu, iako je Putin isključen iz Grupe osam najmoćnijih država.
 
A s američkim predsednikom Donaldom Trampom koji se bavi samo predizbornom kampanjom i činjenicom da se Merkelin poslednji mandat bliži svom kraju sledeće godine, Putin će se možda osećati oslobođenim da deluje bez straha od odmazde.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: