Apelacioni sud odbacio Trampov zahtev da blokira potvrđivanje rezultata u Pensilvaniji

Svetske vesti - Subota 28.11.2020 - 13:51

Pravni tim predsednika Donalda Trampa doživeo je danas još jedan poraz na sudu jer je Savezni apelacioni sud u Filadelfiji odlučno odbacio najnoviji zahtev izbornog štaba da ospori izborne rezultate u Pensilvaniji.

Apelacioni sud nazvao je tu odluku opravdanom FOTO: Getty Images Apelacioni sud nazvao je tu odluku opravdanom FOTO: Getty Images
Trampovi advokati obećali su da će se žaliti Vrhovnom sudu uprkos oceni sudija da „tvrdnje izbornog štaba nemaju nikakvo utemeljenje“.
 
„Slobodni, pošteni izbori su žila kucavica naše demokratije. Optužbe o nepravilnostima su ozbiljne. Za optužbe su potrebni konkretni navodi, a zatim i dokazi. Ovde nemamo ni jedno ni drugo“, naveo je sudija Stefanos Bibas.
 
Slučaj je prošle nedelje na nižem sudu izneo Trampov advokat Rudi Đulijani, koji je tokom iznošenja argumenata, što je trajalo pet sati insistirao na tome da su predsednički izbori 2020. godine obeleženi prevarom velikih razmera u Pensilvaniji. Međutim, Đulijani na sudu nije pružio nijedan opipljiv dokaz.
 
Američki sudija Metju Bren odbacio je njihovu tužbu presudivši da ne može biti izmenjena i dopunjena i uporedivši je sa „Frankenštajnovim čudovištem“
 
Apelacioni sud nazvao je tu odluku opravdanom.
 
„Birači, a ne advokati, biraju predsednika. O izborima odlučuju glasački listići, a ne podnesci“, rekao je Bibas, koji je takođe odbacio zahtev štaba da se zaustavi potvrđivanje rezultata izbora u toj saveznoj državi.
 
Sud je odlučio da zvaničnici Pensilvanije mogu da overe rezultate predsedničkih izbora u toj saveznoj državi prema kojima je Bajden na izborima 3. novembra pobedio Trampa sa više od 80.000 glasova razlike.
 
Tramp je rekao da se nada da će Vrhovni sud intervenisati kao što je to učinio 2000. godine, kada je njegova odluka da zaustavi ponovno brojanje na Floridi donela pobedu republikancu Džordžu V. Bušu.
 
Vrhovni sud je tada zaključio da je ponovno brojanje glasova koje je predložilo najviše sudsko telo Floride u suprotnosti sa 14. amandmanom američkog Ustava o jednakoj zakonskoj zaštiti i da se u zakonskom roku ne mogu primeniti drugi načini prebrojavanja.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: