Austrija izdala uredbu obaveznoj vakcinaciji: Priznate kineske vakcine, ne i Sputnjik

Svetske vesti - Ponedeljak 07.02.2022 - 10:55

Ministarstvo zdravlja Austrije izdalo je uredbu kojom se reguliše primena Zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, prema kojoj se, pored vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), priznaju i dve kineske vakcine, kao i indijske, ali ne i ruski "Sputnjik".

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock
U Austriji je, od subote, stupila na snagu obaveza vakcinacije protiv korona virusa, a u prvoj fazi, koja važi do sredine marta, neće biti kažnjavanja, već samo informisanja građana o njihovoj obavezi.
 
Od 16.marta policija će, tokom svakog delovanja, sprovoditi kontrole i podnositi prijave, a kazne će biti za "pojednostavljeni postupak" do 600 evra, a u slučaju žalbe ili neplaćanja mogu ići do 3.600 evra.
 
Obavezna vakcinacija važi za sve punoletne građane koji su prijavljeni u Austriji.
 
Od obavezne vakcinacije izuzete su trudnice, osobe sa posebnim autominunim obljenjima, oboleli od raka, posebno za vreme hemoterapije, pacijenti nakon transplantacije organa ili matičnih ćelija, osobe koje posle treće doze nisu stvorile dovoljni imunitet, lica sa alergijama na sastojke vakcine, akutno oboleli od kovid19, te osobe koje su imale teške nus pojave posle vakcinacije.
 
Isto tako na 190 dana od vakcinacije izuzeta su lica koja su preležala kovid19.
 
Potvrde o izuzetku mogu izdavati samo stručne ambulante, odnosno lokalni državni lekari ili epidemiolozi.
 
Ssto se tiče vakcina koje se prihvataju Uredba jasno navodi da su to vakcine koje je odobrila EMA - Biontek-Fajzer, Moderna, Džonson&Džonson, AstraZeneka i Novavax, kao i dve kineske vakcine Sinofarm i Sinovac, te i tri indijske vakcije.
 
Jedino ruska vakcina "Sputnjik" nije priznata.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: