Austrija od ponedeljka zaključana, obavezna vakcinacija od februara

Svetske vesti - Petak 19.11.2021 - 13:25

Austrija od ponedeljka, 22. novembra, uvodi totalni lokdaun za nevakcinisane, ali i za vakcinisane, a od 1. februara naredne godine i zakonsku obavezu imunizacije.

Zdravstveni sistem pred kolapsom FOTO: AP Zdravstveni sistem pred kolapsom FOTO: AP
Te dve odluke su donete posle dvodnevnih konsultacija austrijskog državnog vrha sa šefovima pokrajinskih vlada i upravo saopštene javnosti.
 
Za obavezu vakcinacije od 1. februara 2022. godine, kao i za uvođenje lokdauna, austrijski kancelar Aleksander Šalenberg kaže da su to bile teške odluke, ali je to jedini način da izađu iz paklenog kruga širenja virusa i lokdauna.
 
"Morali smo da se suočimo sa realnošću, pogledamo istini u oči. Drugog puta osim vakcinacije nema", poručuje Šalenberg.
 
Presudni za donošenje odluka bili su dramatični pozivi iz zdravstva, koje se nalazi pred kolapsom.
 
Od 13. decembra bi lokdaun bio gotov, barem za vakcinisane i one koji su preležali kovid.
 
"Cilj je bio vakcinisanje, ali nam nije uspelo da motivišemo dovoljno ljudi. Da, broj vakcinisanih sada raste, ali nedovoljno brzo. Moramo pogledati istini u oči. Istovremeno smo morali da se borimo sa organizovanim političkim snagama koje su koristile sva sredstva, širile dezinformacije, kako bi opstruisale imunizaciju. To što rade, to je atentat na zdravstveni sistem", ističe Šalenberg.
 
"Organizovane političke snage", o kojima govori austrijski kancelar, jesu krugovi oko Slobodarske stranke i njen vrh. Njen šef, Herbert Kikl, član parlamenta, trenutno je bolestan od kovida i već je pre nekoliko dana rekao da se leči medikamentom protiv parazita.
Tirol uvodi vakcinaciju dece, u Salcburgu teško stanje u bolnicama
 
Tirol od iduće sedmice najavljuje vakcinaciju dece od pet do jedanaest godina. Preparat je "Fajzerov", ali u takozvanoj off-label varijanti, to znači jedna trećina uobičajene doze za odrasle.
 
U bolnicama u Gornjoj Austriji se osim hitnih, već odlažu sve operacije, oko 200 po sedmici, jer se svi resursi usmeravaju na kovid pacijente.
 
Situacija u Salcburgu je još gora. Upozorava se da u toj pokrajini, koja već ima incidenciju blizu 1.800, za bolnice dolaze "vrlo, vrlo teška vremena" (infektolog Rihard Grajl).
 
U Beču, koji inače ima najnižu incidenciju u celoj Austriji, "samo" 550, gastronomi su juče već samostalno najavljivali privremena zatvaranja objekata, u svakom slučaju pooštrene mere za nošenje maski, isključivo FFP2.
 
A Bečlijama koji se nisu prijavili stižu pisma sa terminom za vakcinaciju uz demanti lažnih vesti. Slična pisma razmatraju i druge pokrajine, a Beč je prva koja ih je poslala nevakcinisanima, sa ciljem pospešivanja vakcinacije.
Pred kolapsom elektronski epidemiološki sistem
 
Elektronski epidemiološki sistem (EMS) je pred kolapsom, javlja Ministarstvo zdravlja Austrije.
 
U toj bazi podataka se centralno vode rezultati svih testova na nivou Austrije. Pritisak brojeva testiranih za samo nekoliko dana je takav da se pokrajine već ozbiljno bore sa uskim grlima sistema.
 
Na primeru Austrije ovog trenutka se u malom vidi tačan, globalno važeći problem sa epidemijom kovida – ne toliko smrtnost te bolesti po pojedinca, već njen razorni efekat na uređeno funkcionisanje društvenih podsistema – zdravstva, školstva, ekonomije, snabdevanja, proizvodnje, trgovine, kao i elektronskog povezivanja u celinu.
 
Ginter Majr, urednik ORF-ove naučne redakcije, opisuje trenutnu situaciju u Austriji kao "galopiranje virusa u pojedinim delovima stanovništva, pri čemu se klasteri povezuju u klastere".
 
"Nauka, naučni timovi, bolnice, zdravstveni radnici, matematičari iza simulacionih sistema – svi su oni celog leta upozoravali, optuživala politiku da ulepšava situaciju i izbegava istinu. Sada je reč o tome da se konsekventno, konstruktivno, zajednički zaustavi virus", navodi Majr. 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: