Avganistan: Talibani poručuju da „opraštaju svima" koji su se borili protiv njih, dvojica državljana Srbije evakuisana iz Kabula

Svetske vesti - Sreda 18.08.2021 - 11:26

„Ne želimo ni unutrašnje ni spoljne neprijatelje", poručili su talibani na prvoj konferenciji za medije od dolaska na vlast pre dva dana.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
„Oproštaj" za sve protivnike, prava ženama „u okviru islamskih zakona", želja da „Avganistan više ne bude bojno polje", ali i borba protiv droge, glavne su poruke nove, talibanske vlasti u zemlji.
 
„Ne želimo ni unutrašnje ni spoljne neprijatelje", rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid na prvoj konferenciji za novinare otkako su, posle skoro 20 godina, pripadnici ovog pokreta ponovo preuzeli vlast.
 
Na ulicama Kabula je mirno, ali mnogi pokušavaju da se evakuišu preko međunarodnog aerodroma pod kontrolom američke vojske sa kojeg Avganistan ovih dana napuštaju kako diplomate, tako i civili.
 
Suočen sa sve glasnijim kritikama zbog munjevite ofanzive talibana posle povlačenja najvećeg dela američkih trupa iz Avganistana posle dve decenije, američki predsednik Džo Bajden brani odluku o povlačenju američkih trupa,
 
„Koliko još američkih života treba da bude žrtvovano?", rekao je Bajden, dodavši da „nikad nije idealno vreme za povlačenje američkih snaga".
 
Talibani, koji su preuzeli vlast u Kabulu i drugim gradovima Avganistana, proglasili su opštu amnestiju za sve državne zvaničnike i pozvali ih da se vrate na posao, a upućen je i poziv ženama da im se pridruže u novoj vladi.
 
Dvojica državljana Srbije koji su bili na radu u Avganistanu su evakuisana, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi RTS.
 
Oni su letom koji je organizovala Nemačka u utorak prebačeni u Taškent, glavni grad Uzbekistana,
 
Treća državljanka Srbije Milka Damjanović, koja je deo italijanske humanitarne misije u Kabulu, rekla je za TV N1 da nije bezbedno da ode na aerodrom i tako se evakuiše, ali da je trenutno na sigurnom.
 
„Ja sam sve vreme u takoreći bezbednoj situaciji, koliko je Kabul bezbedan.
 
„Moj tim je ovde, mi i dalje obavljamo svoje aktivnosti - to su zdravstvene usluge. Potrebna je velika pomoć", dodaje.
 
 
Poruke talibana: Nema osvete, žene neće biti diskriminisane, objavljujemo rat drogi
 
Talibani su proglasili amnestiju za sve državne zvaničnike, pozivajući ih da se vrate na posao.
 
„Objavljujemo sveopštu amnestiju. Stoga, možete se vratiti svom svakodnevnom životu sa apsolutnom sigurnošću, uz puno poverenje", navodi se u saopštenju talibana.
 
Sa prve konferencije za medije, talibani su obećali da nikome neće naneti zlo, da neće biti osvete i da žene neće biti diskriminisane.
 
Predstavnik talibana Zabihula Mudžahid izjavio je i da talibani neće dozvoliti da se Avganistan pretvori u centar za proizvodnju droge.
 
„Želeo bih da uverim ceo svet da Avganistan neće postati centar za proizvodnju bilo koje droge.
 
„Daćemo sve od sebe da istrebimo ovo zlo i učinimo našu domovinu zemljom bez narkotika", obećao je Mudžahid.
 
Avganistan je jedan od najvećih svetskih proizvođača droge, a od prodaje narkotika finansirali su se upravo islamski ekstremisti.
 
 
Odnos prema ženama - nekoliko njih protestovalo ispred talibana
 
U životu pod talibanima devedesetih godina prošlog veka, žene su bile primorane da nose burku, obrazovanje je ograničeno za devojčice starije od 10 godina i uvedene su brutalne kazne, među kojima su bila javna pogubljenja.
 
Zato u svetu raste zabrinutost zbog budućeg ponašanja talibana prema ženama s obzirom na ranija vrlo loša iskustva i diskriminatorski odnos, ali talibani uveravaju da su posvećeni poštovanju prava žena prema šerijatskom sistemu.
 
Čak ih pozivaju da im se pridruže u vladi.
 
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafai - kojoj je talibanski borac pucao u glavi kada je imala 15 godina zbog kampanje za obrazovanje devojčica u Pakistanu, ali je preživela - izrazila je zabrinutost zbog situacije i sigurnosti žena i devojčica u zemlji.
 
„Imala sam priliku da razgovaram sa nekoliko aktivistkinja u Avganistanu i one dele zabrinutost da nisu sigurne kakav će im život biti", rekla je za BBC.
 
Na društvenim mrežama pojavio se snimak nekoliko žena na protestnom skupu na jednoj od kabulskih ulica ispred grupe talibana, držeći u rukama poruke da žele pravo na rad i obrazovanje.
 
 
Paralelno sa ovim protestom, predstavnik talibana poručio je na konferenciji za novinare da će žene raditi rame uz rame sa muškarcima u okviru islamskih zakona, ali nije objasnio šta to tačno znači u praksi.
 
„Uveravamo međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije. Žene će biti ravnopravne.
 
„Dozvolićemo ženama da rade i studiraju u našim islamskim okvirima. Biće veoma aktivne u našem društvu, u našim okvirima", ističe Mudžahid.
 
Kaže da ne žele da bilo ko napusti zemlju i da će bezbednost iz dana u dan biti na sve većem nivou.
 
„Mladi koji su odrasli ovde, ne želimo da oni odu. Oni su naše bogatstvo. Niko im neće pokucati na vrata i pitati ih za koga su radili. Biće na sigurnom.
 
„Niko neće biti ispitivan niti proganjan", obećava Mudžahid.
 
 
Haos na aerodromu
 
Ulaskom talibana u Kabul, mnogi Avganistanci, ali i osoblje savezničkih snaga, očajnički pokušavaju da napuste zemlju.
 
Do srede, 18. avgusta, evakuisano je više od 2.200 diplomata i ostalih civila vojnim letovima ovima iz Kabula, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik jedne zapadne zemlje.
 
Bilo je i smrtnih slučajeva u haosu na aerodromu u Kabulu koji kontrolišu američki vojnici sa zadatkom da obezbede evakuaciju savezničkog osoblja.
 
Haos je nastao kada su hiljade Avganistanaca ušle na piste vojnog dela aerodroma u pokušaju da se ukrcaju u avione koji odlaze iz zemlje.
 
Američke trupe preuzele su kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kabulu kako bi evakuisali svoje državljane.
 
Američki vojnici ubili su dvojicu naoružanih muškaraca na aerodromu, a očevici kažu da je troje ljudi, koji su se rukama uhvatili za donju stranu aviona, poginulo kada je avion poleteo.
 
Novinska agencija Rojters javlja da je broj poginulih veći.
 
Video snimci gomile ljudi koji se roje oko piste na aerodromu u Kabulu šokirali su svet.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: