Bajden dao odrešene ruke vojsci: Panika na aerodromu u Kabulu, očekuju se novi napadi

Svetske vesti - Subota 28.08.2021 - 00:51

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena smatra da će u narednim danima u Kabulu biti izvršen novi teroristički napad zbog čega su preduzete maksimalne mere zaštite na aerodromu u glavnom gradu Avganistana, saopštila je Bela kuća.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Kako se navodi, Bajden je vojsci dao odrešene ruke za sprovođenje operacije protiv terorista DAEŠ.
 
DAEŠ je teroristička organizacija zabranjena u Rusiji.
 
- Predsednik se jutros sastao sa timom za nacionalnu bezbednost a na sastanku je putem video-poziva učestvovala i potpredsednica Kamala Haris. Predsednika i potpredsednicu su informisali da je vrlo verovatno da će u Kabulu biti izvršen novi napad, zbog čega su preduzete maksimalne mere zaštite na aerodromu - navodi se u saopštenju Bele kuće posle sastanka.
 
U saopštenju se upozorava da će narednih nekoliko dana, kada je reč o misiji evakuacije ljudi, biti najopasniji period.
 
- Predsednik je potvrdio vojnoj komandi saglasnost da imaju svu slobodu delovanja prilikom sprovođenja operacije u cilju zaštite naših vojnika. Svi (komanda) su odgovorili da raspolažu dovoljnim resursima za sprovođenje efikasnih operacija - ističe se u saopštenju.
 
Ranije danas je i zvanični predstavnik Pentagona DŽon Kirbi izjavio da SAD očekuju u budućnosti nove napade na aerodromu u glavnom gradu Avganistana gde je u toku evakuacija ljudi i da su spremne da se suprotstave.
 
- Mogu da kažem da smo spremni i da očekujemo da se u budućnosti ponove napadi - rekao je Kirbi na brifingu za novinare i dodao da na osnovu obaveštajnih podataka Amerika zna koje konkretno snage prete da ugroze bezbednost aerodroma.
 
Istovremeno Sputnjik javlja, pozivajući se na očevice, da predstavnici talibana kao i strane snage pozivaju ljude koju su se okupili na području aerodroma da ne prave velike grupe jer postoji mogućnost da budu izvedeni novi napadi.
 
Podsetimo, u četvrtak je u području aerodroma u Kabulu odjeknula serija eksplozija, od kojih je jedna pored hotela "Baron" gde su se okupili stranci, uključujući državljane SAD i Velike Britanije. Tu se razneo bombaš-samoubica. Nakon toga je eksplodirao i automobil-bomba. Nema podataka o trećem napadu.
 
Poginulo je 170 ljudi, među njima i 13 američkih marinaca, dok je 18 ranjeno.
 
Talibani su odmah saopštili da ne znaju ko bi mogao da stoji iza napada. Međutim, mnogi mediji su optužili teroriste DAEŠ-a za seriju eksplozija. Nešto kasnije, teroristi su i preuzeli odgovornost za napad.
 
Situacija u glavnom gradu Avganistana se ne smiruje. U blizini aerodroma u Kabulu i danas je došlo do pucnjave, javlja televizija „Al DŽazira“.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: