Bajden potpisao: Širi opseg mera na Zapadnom Balkanu - sankcije svima

Svetske vesti - Sreda 09.06.2021 - 13:14

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana.

"Korupcija nanosi direktnu štetu spoljnoj politici" FOTO: AP
Inicijalna uredba je doneta 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je sinoć saopšteno iz Bele kuće, rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.
 
Bajden je uredbom naložio sankcije bilo koje osobe za koju Ministarstvo finansija, u konsultaciji sa Stejt departmentom, utvrdi da je "odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prete miru, bezbednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu", prenosi Glas Amerika (VOA).
 
Kaznenim merama bi bile obuhvaćene i osobe koje su odgovorne za "ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umešane u korupciju u regionu, uključujući proneveru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito". Kako je saopšteno iz Bele kuće, ova uredba takođe omogućava da se uvedu sankcije akterima koji su umešani u "kršenje ili akcije kojim se opstruiše ili ugrožava primena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju, okvira ili mehanizma povezanog sa Zapadnim Balkanom". Novom uredbom je obuhvaćen i Prespanski sporazum iz 2018. godine, kao i Međunarodni mehanizam za krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala.
 
Američki državne sekretar Entoni Blinken kazao je da su SAD posvećene tome da osiguraju stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana.
 
"Korupcija nanosi direktnu štetu spoljnoj politici, nacionalnoj bezbednosti i ekonomskom zdravlju SAD i naših saveznika i partnera. Zato smo rešeni da promovišemo odgovornost i da se borimo protiv nekažnjivosti onih koji su umešani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom sveta", naglasio je Blinken.
 
U saopštenju Stejt departmenta navodi se i da je posvećenost SAD promovisanju demokratije, transparentnosti i odgovornosti širom Zapadnog Balkana čvrsta i "u skladu sa standardima koje države u regionu moraju da ispune da bi postigle svoj cilj napredovanja na evropskom putu".
 
Bajden je potpisao u utorak uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se, kako je saopšteno iz Bele kuće, rešili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: