Bajden proširio crnu listu kineskih firmi: Još jedan sektor na udaru

Svetske vesti - Petak 04.06.2021 - 11:18

Vašington -- Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je novu izvršnu naredbu kojom se zabranjuje američkim entitetima da ulažu u više desetina kineskih kompanija.

FOTO: Deositphotos FOTO: Deositphotos
Obrazloženje za taj potez je što navodno imaju veze sa odbrambenim ili nadzornim tehnološkim sektorom.
 
Bajden je tako proširio domet ranije odluke iz ere bivšeg predsednika Donalda Trampa.
 
Za realizaciju nave naredbe zaduženo je Ministarstvo finansija koje će na "stalnoj osnovi" ažurirati novu listu od oko 59 kompanija, prenosi Rojters.
 
Odlukom Bajdenove administracije se zabranjuje kupovina ili prodaju hartija od vrednosti kineskim kompanijama koje se nalaze na listi, i zamenjuje ranija lista Ministarstva odbrane, rekli su novinarima visoki zvaničnici administracije.
 
Bajden je u naredbi naveo da se time sprečava da američka ulaganja podupiru kineski vojno-industrijski kompleks, kao i vojne, obaveštajne i bezbednosne programe istraživanja i razvoja.
 
„Pored toga, smatram da upotreba kineske tehnologije nadzora izvan Narodne Republike Kine i razvoj ili upotreba kineske tehnologije nadzora koja omogućava represiju ili ozbiljna kršenja ljudskih prava predstavlja naročitu i izuzetnu pretnju“, dodao je on.
 
Na ažuriranoj listi su se našle velike kineske kompanije sa prethodne liste Ministarstva odbrane, među kojima i korporacija Avio Industrija Kine (AVIC), grupa Čajna mobajl komjunikejšn, naftna kompanija CNOOC, Huavej tehnolodžiz, proizvođač poluprovodnika SMIC, i drugi.
 
Jedan zvaničnik SAD-a je, prema Rojtersu, rekao da se narednih meseci očekuje da na listu budu dodate nove kineske firme, a drugi je naveo da je dodavanjem kompanija za nadzorne tehnologije proširen domet prošlogodišnje naredbe Trampove administracije, za koju Bela kuća tvrdi da je nemarno sastavljena čime je, kako kažu, ostavljen otvoren prostor za sudske sporove.
 
Bajdenov koordinator za indopacifičku politiku Kurt Kempbel izjavio je u maju da je došao kraj periodu zajedničkog angažovanja sa Kinom i da će dominantna paradigma u budućim bilateralnim vezama biti konkurencija, podseća Rojters.
 
Kineski investitori su ignorisali novu američku crnu listu, i većina akcija kompanija koje se na njoj nalaze, uključujući i nove koje su dodate na listu, zabeležila je danas rast.
 
Naredba će stupiti na snagu 2. avgusta 2021, a američki investitori će imati rok od 365 dana od tog datuma za obavljanje transakcija s ciljem dezinvestiranja.
 
Na novoj listi se našlo oko 10 novih kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, navodi britanska agencija i dodaje da se, međutim, na njoj ne nalaze neke prethodno identifikovane kompanije, poput Kineske komercijalne letelice (COMAC), koja namerava da konkuriše Boingu i Erbasu, kao ni hemisjko-farmacetsku gigant Sinohem.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: