BBC: Kosovo skrenulo s evroatlanskog puta i UJEDA RUKU KOJA GA HRANI

Svetske vesti - Petak 14.12.2018 - 12:58

Britanski BBC pišše o glasanju u kosovskom parlamentu o formiranju vojske Kosova, ocenjujući da je Prišština, ako je i dalje na evroatlantskom putu, značajno skrenula sa njega u poslednje vreme.

"Odluke Prištine će se pokazati kao kontraproduktivne" FOTO: EPA
Najnoviji događaji, ocenjuje BBC, predstavljaju odstupanje od dugogodiššnjeg statusa koji je Kosovo užživalo kao "marionetski projekat zapadnih sila".
 
Uz podsećanje na nedavno povećanje taksi za 100 odsto na proizvode iz Srbije i, kako navode, današšnje odluke o formiranju vojske, BBC primećuje da se "obe ove mere događaju protivno upozorenjima, pretnjama i pozivima i od Evropske unije i od NATO".
 
Oni ukazuju da je srpska premijerka Ana Brnabić toliko nezadovoljna ovim vestima da je, kako navode, pominjala i vojni odgovor, a da je predsednik Aleksandar Vučić tražžio podrššku Rusije i Kine.
 
Inače, na teritoriji Kosova nalazi se 4.000 pripadnika KFOR-a, koje je NATO tamo poslao 1999. godine, podseća se takođe i konstatuje da Prišština izvlači dobrobiti iz ogromne količine međunarodne pomoći.
 
Uprkos tome, ukazuje se, kosovski premijer Ramušš Haradinaj je nedavno optužžio ššeficu evropske dilomatije Federiku Mogerini da "gušši" pregovore Beograda i Prišštine, što se, kako se navodi, možže protumačiti i kao "ujedanje ruke koja te hrani".
 
Haradinaj je, naime, rekao da je Mogerinijeva transformisala dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prišštine u dijalog o teroristima, podseća BBC.
 
Oni tumače da su se te njegove reči najvišše odnosile na mnogobrojne kritike Evropske unije Prišštini zbog uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.
 
Mogerinijeva je, kažžu, u ponedeljak izrazila nezadovoljstvo zbog uvođenja taksi na robu i ponovila poziv prišštinskim vlastima da povuku tu odluku, ali naglasila da je i dalje optimista po pitanju mogućnosti postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prišštine.
 
BBC, pak, ukazuje da "drugi, ipak nisu toliko optimistični".
 
Stručnjak za Balkan Londonske škole za ekonomiju i političke nauke Džžejms Ker Lindzi smatra da je vrlo tešško predvideti gde će se dijalog kretati, a da je Priština samo pogoršala stvari odlukom o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u vojsku.
 
Deset godina od kada je Prišština jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije, Kosovo jošš nije zaokružžilo držžavnost, navodi BBC, i na prethodno postavljeno pitanje "čemu oupššte formiranje vojske", daje odgovor objaššnjenjem da bi transformacijom KBS u vojsku, u najmanju ruku, Kosovo ispunilo jedan od uslova za zaokružživanje te držžavnosti.
 
Međutim, prema rečima Ker-Lindzija, odluke Prištine će se za nju pokazati kao kontraproduktivne.
 
On, kako se navodi u tekstu, veruje da je "postojanje Prišštine pod protekcijom", u kojoj je 10 godina užživala podrššku EU i SAD, Kosovo ostavilo dezorijentisanim, a da su sada na redu nova faza i nova pravila.
 
Iako deluje nezamislivo da Prišština, na dužži period, okrene leđa Briselu, za sada je sigurno "hladno nastrojena" prema njemu, ocenjuje BBC.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: