Belci uz Trampa, svi ostali uz Klintonovu

Svetske vesti - Petak 06.05.2016 - 08:39

Koje birače privlače vodeći kandidati za predsednika Sjedinjenih država. Tajkun popularan među obrazovanim belim konzervativcima

Tramp i Klintonova, glavni rivali; Foto: NY Post Tramp i Klintonova, glavni rivali; Foto: NY Post

Amerikanci će, glasajući za Donalda Trampa ili Hilari Klinton, birati između "pucnja u glavu" i "pucnja u glavu", napisao je, ne bez ironije, jedan američki komentator, iako ovi, gotovo pa izvesni finalisti u trci za Belu kuću, privlače birače sa suprotnih polova društva.

Milijarder Donald Tramp, koji je nadomak predsedničke nominacije republikanaca, za pobedu na izborima u novembru moraće da privuče mnogo širu podršku birača da bi postao predsednik SAD od njegove glavne rivalke, kandidata demokrata Hilari Klinton, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

U kasu Hilari Klinton se ne samo slilo oko pet puta više dolara za kampanju nego u Trampovu, već joj na ruku ide i biračko telo.

Birači na predsedničkim izborima su, za razliku od glasača na unutarstranačkim republikanskim izborima, mlađi, više je žena i daleko su raznovrsniji od, pretežno belih glasača.

Uz to, Tramp je oštrom retorikom o imigraciji i uvredljivim izjavama o ženama napravio sebi neprijatelje među milionima Amerikanaca.

Nepopularnost među tim grupama Trampu bi posebno mogla otežati da dobije izbore u Ohaju i na Floridi, bez kojih mu nema ulaska u Belu kuću.

On bi, da bi poništio nepopularnost upravo među ženama, mladima, crncima, Latinoamerikancima i glasačima poreklom iz Azije, morao da maksimizira podršku među belcima, pogotovo muškarcima.

Anlitičari ocenjuju da bi Tramp morao da obezbedi podršku dve trećine belih glasača.

To je u modernoj politici uspelo jedino Ronaldu Reganu na izborima 1984. godine, a Trampu će biti teško da poveća broj pristalica među onima koji ga već podržavaju.

Glavna prednost Klintonove je, ipak, to što, za razliku od Trampa, nema oponente u sopstvenoj partiji.

Iako su njegovi rivali jedan po jedan odustajali od trke, podrška tajkunu među istaknutim republikancima se nije znatno povećala. Naprotiv.

Štaviše, oni intenzivno rade na tome da pomrse konce Trampu.

Uvereni su da će nepopularnost milijardera u dobrom delu biračkog tela da utiče i na gubitak mesta za konzervativce u američkom Kongresu, na izborima koji se, kao i predsednički, održavaju u novembru.

Hilari Klinton (68) je provela na političkim funkcijama ukupno osam godina i politički je iskusnija od Donalda Trampa (69) koji nikada nije bio ni na jednoj funkciji u SAD.

Hilarinom iskustvu značajan dodatak je činjenica da je supruga Bila Klintona, za koga mnogi Amerikanci vezuju godine jake ekonomije.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: