Berlin preuzima kormilo EU, Merkelova ima jednu želju

Svetske vesti - Subota 27.06.2020 - 13:19

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da Berlin tokom predsedavanja EU, od 1. jula, želi da "zajedničku Evropu" ponovo učini snažnom.

Berlin želi da Berlin želi da "zajedničku Evropu" ponovo učini snažnom FOTO: AP
Angela Merkel je, u nedeljnoj video-poruci, naglasila da je prevazilaženje pandemije koronavirusa i njenih posledica ključni zadatak nemačkog predsedavanja.
 
Ukazala je da je moto predsedavanja "Evropu ponovo učiniti snažnijom", i upravo će na tome, kako je istakla, raditi svom snagom.
 
Pandemija, prema njenim rečima, nije odnela samo na stotine hiljade života u Evropi, već je i ograničila ključna evropska dostignuća, kao što su sloboda kretanja i otvorene granice.
 
Najavila je da će podržati svom snagom predsednika Saveta EU Šarla Mišela u naporima da se što pre postigne dogovor o novom budžetu i usvojene mere obnove, kako bi evropska privreda mogla ponovo da raste, a socijalno jedinstvo da se očuva.
 
Istakla je da je svesna velikih očekivanja od nemačkog predsedavanja EU.
 
"Želimo ta očekivanja da opravdamo time što ćemo se zalagati da svi zajedno dobro izađemo iz krize i da se svi u Evropi pripremimo za budućnost", poručila je Merkelova.
 
Tri ključna izazova za EU
 
Navela je da su tri ključna izazova sa kojima se suočava EU.
 
"Prvo je postizanje 'klimatske neutralnosti', kako bi se usporile klimatske promene. Drugi cilj je digitalni suverenitet, jer su poslednji dani i nedelje pokazali koliko može biti korisna digitalizacija u našoj svakodnevnici i koliko je Evropa zavisna u toj oblasti. Treće je da EU mora biti delotvornija spolja, kako bi branila evropske vrednosti i interese u svetu", objasnila je Merkelova.
 
Podsetila je još jednom da je neophodno poštovati potrebne mere u suzbijanju daljeg širenja koronavirusa - distanca, maska i pranje ruku - te je zatražila korišćenje aplikacije za upozoravanje.
 
"Svaki pojedinac ima odgovornost. Shvatite ovo ozbiljno, jer jeste ozbiljno. Opasnost od virusa je i dalje ozbiljna", podvukla je nemačka kancelarka.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: