Bez primirja u Ukrajini, granatiran centar Harkova

Svetske vesti - Utorak 01.03.2022 - 12:24

Pet dana od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, održana je prva runda pregovora između Rusije i Ukrajine radi zaustavljanja borbi. Ukrajinski mobilni operateri blokirali su pozive ka Rusiji jer, kako tvrde, komunikacija je jedan od ključnih elemenata ratovanja. EU i SAD nastavljaju da prikupljaju vojnu pomoć za Ukrajinu i pooštravaju sankcije prema Rusiji. U Njujorku vanredno zaseda Generalna skupština UN.

FOTO: AP FOTO: AP
Pregovori dve delegacije održani su u Gomeljskoj oblasti u Belorusiji bez konkretnih rezultata, ali su se pregovarači dogovorili da razgovore nastave narednih dana na poljsko-beloruskoj granici.
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zvanični zahtev da se ta zemlja pridruži Evropskoj uniji.
 
Zelenski je zatražio od Brisela trenutno članstvo u Uniji po posebnom postupku pošto se brani od napada ruskih snaga.
 
Status kandidata za članstvi Ukrajine u EU zatražilo je osam zemalja članica, ali iz Brisela poručuju da pitanje članstva trenutno nije na dnevnom redu.
 
Iako je mnogo suprotstavljenih informacija, izvesno je da su i iz vazduha i sa zemlje, preko raketnih sistema, vojne operacije nastavljene većom žestinom.
 
Zbog situacije u Ukrajini, u Njujorku je počelo vanredno zaseda Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
 
 
Rusija tvrdi da kontroliše nebo nad Ukrajinom, oko Kijeva napeto
 
Rusko ratno vazduhoplovstvo tvrdi da je vazdušnima udarima "prikovalo" ukrajinske jedinice, te da je u ponedeljak "uspostavljena puna kontrola vazdušnog prostora" Ukrajine.
 
Ovakva tvrdnja Moskve usledila je manje od 48 sati pošto su neimenovani zvaničnici Pentagona ocenili da je uspostavljanje ruske kontrole vazdušnog prostora nad Ukrajinom pitanje trenutka.
 
Rusko ratno vazduhoplovstvo je, takođe, saopštilo da je kontrola neba uspostavljena pošto su dan ranije, u seriji napada na položaje ukrajinske protivvazdušne odbrane, uništeni raketni sistemi, komandni centri i nekoliko ukrajinskih borbenih aviona.
 
Kijev, do sada, nije komentarisao ove navode ruskog vazduhoplovstva, ali je ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo da je stanje oko prestonice i dalje napeto.
 
 
Predat zahtev Ukrajine za članstvo u EU
 
Ambasador Ukrajine u Kraljevini Holandiji Vsevolod Čencov saopštio je na Tviteru da je predao zahtev Ukrajine za članstvo u EU, koji je potpisao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Filipu Leglis-Kosti, stalnom predstavniku Francuske u EU, koja predsedava Savetom EU.
 
"Prijava je registrovana. Proces je počeo", naveo je Čencov.
 
 
 
Ukrajina: Poginulo više od 70 ukrajinskih vojnika
 
Više od 70 ukrajinskih vojnika je poginulo kada su ruske trupe granatirale vojnu bazu u gradu Oktirka na severoistoku Ukrajine, u regionu Sumi, saopštio je regionalni guverner Dmitro Živickij na Fejsbuku.
 
 
Vrhovna rada: Granatiran centar Harkova
 
Ruske trupe izvele su vazdušni udar na glavni trg u Harkovu, objavila je na Telegramu Vrhovna rada Ukrajine.
 
Napad je, kako se navodi, izveden u blizini zgrade regionalne uprave.
 
Pres-centar Državne službe za vanredne situacije Ukrajine je na Fejsbuku objavio da su oštećene zgrade regionalne uprave, opere, filharmonija, kao i stambeni objekti.
 
 
Marijupolj opkoljen, ruska strana obećala humanitarni koridor
 
Oružane snage Ruske Federacije i Narodna milicija Donjecke narodne republike organizuju dva humanitarna koridora za izlazak civila iz Marijupolja, saopštio je zamenik načelnika Odeljenja narodne milicije Donjecka Eduard Basurin.
 
"Za sve civile koji su izrazili želju da privremeno odu na bezbedno mesto, Oružane snage Ruske Federacije zajedno sa donjeckom milicijom organizuju dva humanitarna koridora", rekao je Basurin.
 
Prema Basurinovim rečima, Marijupolj će do 2. marta biti potpuno opkoljen.
 
"Garantujemo bezbednost kretanja na deonicama auto-puta E-58, u pravcima kako ka Zaporoškoj oblasti, tako i prema teritoriji Ruske Federacije", rekao je Basurin.
 
 
Stoltenberg: NATO ne šalje trupe jer ne želi da bude deo konflikta
 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da okonča akciju u Ukrajini i povuče trupe. Stoltenberg je naglasio da Alijansa neće slati avione i trupe u Kijev, jer ne želi da bude konflikta.
 
"Napad Rusije je neprihvatljiv i omogućila ga je Belorusija. NATO je odbrambeni savez, ne tražimo sukob sa Rusijom. Rusija mora odmah zaustaviti rat, povući sve svoje snage iz Ukrajine i angažovati se u dobroj veri u diplomatskim naporima", rekao je Stoltenberg nakon sastanka sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
eks
01.03.2022. , 13:16
Harkov je ruski grad u kojem nacisti Banderovci sve drže pod kontrolom. To isto je slučaj sa Mariupoljem i Odesom. Iza svega stoje Amerikanci, koji su godinama regrutovali , obučavali i naoružavali Banderovce. Od njih su stvorene glavne vojne snage, koje nisu pod komandom regularne vojske Ukrajine, nego pod komandom američkih generala i drugih oficira.