“Bilo je stvari za koje ne znamo”: Makron o reagovanju Kine na epidemiju virusa korona

Svetske vesti - Petak 17.04.2020 - 12:40

Francuski predsednik Emanuel Makron doveo je u pitanje način na koji je Kina reagovala na epidemiju

Makronove primedbe dolaze nakon razmirica sa kinskom ambasadom FOTO: AP Makronove primedbe dolaze nakon razmirica sa kinskom ambasadom FOTO: AP
Francuski predsednik Emanuel Makron doveo je u pitanje način na koji je Kina reagovala na epidemiju virusa korona, navodeće da su se desile i stvari za koje se ne zna.
 
On je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao i da je "naivno" misliti da je Kina bolje rukovodila krizom.
 
Na pitanje da li je kineski "autoritaran odgovor" na epidemiju razotkrio slabost zapadnih demokratija, Makron je rekao da "nema poređenja između otvorenih društava i onih u kojim se istina potiskuje".
 
"Imajući u vidu te razlike, izbore i ono što je Kina danas, što ja poštujem, ne budimo naivni pa da kažemo da je Kina bila bolja u upravljanju krizom", naveo je francuski predsednik.
 
Ocenio je da bi odbacivanje sloboda u borbi protiv pandemije predstavljalo pretnju zapadnim demokratijama.
 
Kako prenosi BBC, Makronove primedbe dolaze nakon razmirica izazvanih objavom na sajtu kineske ambasade u kojoj je navedeno da su zapadne zemlje pustile starije da umiru u staračkim domovima.
 
Francusko ministarstvo pozvalo je kineskog ambasadore na razgovor da bi izrazilo nezadovoljestvo, dok je Kina navela da je reč o nesporazumu.
 
Portparol kineske vlade Džao Lijan rekao je da Kina nikada nije iznela nijedan negativan komentar o načinu na koji se Francuska bori protiv epidemije i da nema nameru da to učini.
 
Druge zemlje, među kojima SAD i Velika Britanija, takođe su dovele u pitanje transparentrnost Kine u vezi sa izbijanjem epidemije.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: