Bogatstvo milijardera poraslo na 10,2 biliona dolara tokom pandemije

Svetske vesti - Sreda 07.10.2020 - 13:20

Tokom pandemije korona virusa ukupno bogatstvo milijardera poraslo je na 10,2 biliona dolara, navedeno je u izvještaju švajcarske banke UBS.

Njihovo bogatstvo dostiglo novi vrhunac FOTO: Shutterstock Njihovo bogatstvo dostiglo novi vrhunac FOTO: Shutterstock
Od aprila, kada je počela kriza uzrokovana pandemijom, do jula, njihovo bogatstvo je poraslo za 27,5 posto, dok su milioni ljudi ostali bez posla, piše britanski dnevni list Gardijan, a prenosi RTCG. Porastu bogatstva najviše su pogodovala berzanska kretanja tokom pandemije.
 
Iz UBS-a su napomenuli da je njihovo bogatstvo dostiglo novi vrhunac podsetivši da je on krajem 2017. godine iznosio 8,9 biliona dolara. Broj milijardera je porastao u odnosu na tri godine ranije. Tada ih je bilo 2.158, a sada ih je 2.189.
 
Džozef Stadler iz UBS-a smatra da su milijarderi još više profitirali od krize jer imaju, kako je rekao, stomak da kupuju više dionica kompanija u trenutku kada tržišta širom svijeta krahiraju. Međutim, vrijednost dionica pojedinih tehnoloških kompanija, koje su u vlasništvu milijardera, znatno je porasla u posljednjih nekoliko mjeseci.
 
Stadler je mišljenja da milijarderi imaju „apetit za značajan rizik“ i da su sigurni da neće prokockati svoju sreću.
 
Direktor Thinktank centra Luk Hilijard je istakao da je koncentracija bogatstva „vrlo ružan fenomen iz moralne perspektive te da je ekonomski i socijalno destruktivan“.
 
Čelnik Amazona Džozef Bezos je i dalje najbogatiji čovjek na svetu i njegovo bogatstvo je procijenjeno na 189 milijardi dolara.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: