Bolnica ne dozvoljava transport Navaljnog u Nemačku

Svetske vesti - Petak 21.08.2020 - 11:28

OMSK - Portparolka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog Kira Jarmiš izjavila je danas da bolnica u Sibiru u kojoj se nalazi Navaljni odbija da dozvoli da se on transportuje u bolje opremljenu ustanovu gde bi mogao da dobije bolju negu.

Stanje Navaljnog se malo poboljšalo FOTO: EPA Stanje Navaljnog se malo poboljšalo FOTO: EPA
Ona je kazala da je šef doktora rekao da je stanje Navaljnog nestabilno i da je želja njegove porodice da ga premeste u drugu ustanovu nedovoljna da opravda takvu akciju, javlja Rojters.
 
„Zabrana transporta Navaljnog je pokušaj napada na njegov život koji sprovode lekari i prevrtljive vlasti”, napisala je Jarmiš na društvenim mrežama i dodala da bi ambulantni tim iz Nemačke u toku dana trebalo da sleti Omsk.
 
Navaljni se bori za život nakon što je na aerodromu u Tomsku popio čaj za koji njegovi saradnici tvrde da je bio otrovan, a lekari u bolnici u Omsku još uvek nisu potvrdili dijagnozu, ali su naveli da postoji nekoliko verzija, prenosi Tanjug.
 
Stanje Navaljnog se malo poboljšalo
 
OMSK - Glavni doktor koji se brine o zdravlju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Aleksandar Murahovski, izjavio je danas da se njegovo zdravstveno stanje malo poboljšalo, ali da još uvek nije stabilno i da bi pokušaji da se transportuje na drugo mesto predstavljali rizik po njegov život.
 
Murahovski je kazao i da postoji pet mogućih dijagnoza o stanju Navaljnog, kao i da će rezultati testa biti poznati u roku od dva dana, prenosi Rojters i dodaje da je on odbio da odgovori na pitanje da li je ruski opozicionar otrovan.
 
Pre nego što Navaljni bude transportovan u inostranstvo radi daljeg tretmana, treba rešiti brojna pravna pitanja, rekao je Murahovski i dodao da su vrhunski lekari iz Moskve doputovali kako bi se pobrinuli za Navaljnog.
 
U međuvremenu, objavljeno je da je nemački sanitetski avion koji bi trebalo da transportuje Navaljnog u Nemačku sleteo na aerodrom u Omsku, prenosi Tanjug.
 
Opasna supstanca u telu pozicionog lidera?
 
MOSKVA - Direktor Fonda za borbu protiv korupcije, čiji je osnivač ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, Ivan Ždanov rekao je danas da su, prema rečima predstavnika saobraćajne policije, u organizmu Navaljnog pronašli opasnu supstancu, koja ne predstavlja samo opasnost za njega, nego i za njegovu okolinu.
 
Prema njegovim rečima, na pitanje da objasne o kakvoj supstanci je reč, predstavnica policije je rekla da je to „tajna istrage, da ne može reći i da je reč o smrtno opasnoj supstanci, zbog koje bi svi oko pacijenta morali da nose zaštitna odela”, prenosi portal Sputnjik.
 
Ždanov je kazao i da ne zna o kojoj supstanci se radi.
 
Kako se navodi, saobraćajna policija i lekari za sada nisu komentarisali ove navode.
 
Lekar: toksilokoške analize negativne
 
Glavni lekar bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski prokomentarisao je navode da je u organizmu ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog navodno pronađena opasna supstanca, rekavši da su za sada sve analize negativne.
 
„Ja se u svom radu vodim zvaničnim dokumentima. Ti zvanični dokumenti koji su stigli iz naše hemijsko-toksikološke laboratorije, taj spektar supstanci koje je aparat već proverio, svi pokazuju negativne rezultate“, rekao je Murahovski novinarima.
 
On je dodao da ne može reći na koje supstance su rađene analize. Murahovski je naveo da je Navaljni i dalje bez svesti i da je priključen na respirator. Prema njegovim rečima, transport pacijenta nije moguć čak i ukoliko odgovornost za to preuzme porodica Navaljnog, zbog toga što je njegovo zdravstveno stanje nestabilno, javlja Sputnjik.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: