Borbe i dalje traju, Bajden upozorio Putina da će platiti cenu

Svetske vesti - Sreda 02.03.2022 - 11:56

Sedmi dan rata u Ukrajini. Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao Putina diktatorom i zatvorio vazdušni prostor za ruske avione. Oprečne informacije o nastavku pregovora, koji se očekivao danas. Borbe oko nekoliko gradova u Ukrajini. Ruske snage ušle su u Harkov, saopštila je ukrajinska tajna služba. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su ruske snage zauzele južni ukrajinski grad Herson.

FOTO: EPA FOTO: EPA
 
Harkov i Marijupolj su granatirani tokom proteklog dana, a udari su nastavljeni i danas. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske oružane snage zauzele južni ukrajinski grad Herson.
 
Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je ruskog predsednika Vladimira Putina diktatorom i zatvorio vazdušni prostor za ruske avione.
 
Pregovori Rusije i Ukrajine, planirani za danas, nisu otkazani, već samo odloženi, javlja Tas, koji je prethodno objavio da bi pregovori trebalo da budu održani na teritoriji Belorusije, u zapadnoj oblasti Bjalovješke šume.
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su ruski zvaničnici spremni da održe drugu rundu pregovora, ali je nejasno da li će se ukrajinski zvaničnici pojaviti.
 
Iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopšteno je sinoć da je malo verovatno da će se ukrajinska i ruska delegacija sastati na pregovorima planiranim za danas.
 
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da, kako bi pregovori bili smisleni, Rusija treba da obustavi bombardovanje.
 
U Kijevu je juče pogođen televizijski toranj. Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov pozvao je žitelje Kijeva koji žive u blizini relejnih čvorova da napuste svoje domove.
 
Ujedinjene nacije saopštavaju da je najmanje 136 civila poginulo, uključujući trinaestoro dece, a 400 je povređeno od početka ruske akcije u Ukrajini.
 
Više od 660.000 ljudi napustilo je teritoriju Ukrajine, saopštio je UNHCR.
 
 
Centar Harkova ponovo granatiran
 
Centr Harkova jutros je ponovo bio pod vatrom. Usled granatiranja zapalila se zgrada univerziteta, kao i deo zgrade u kojoj se nalazi Glavna uprava nacionalne policije.
 
 
 
Kremlj: Naši pregovarači će se pojaviti, nadajmo se da će i ukrajinski
 
Ruski zvaničnici su spremni da održe drugu rundu pregovora sa Ukrajinom u sredu, ali je nejasno da li će se ukrajinski zvaničnici pojaviti, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
 
Lavrov: Nećemo dozvoliti da Ukrajina dobije nuklelarno oružje
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da bi treći svetski rat uključivao nuklearno oružje i bio bi destruktivan, kao i da Rusija neće dozvoliti da Ukrajina dobije takvo naoružanje.
 
Lavrov je ocenio da bi se Rusija suočila sa "stvarnom opasnošću" ako Kijev nabavi nuklearno oružje, navodi agencija Rojters pozivajući se na Ria novosti.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: