Britanci ponovo optužuju Rusiju zbog Ukrajine, Moskva odgovara: Prestanite sa provokacijama

Svetske vesti - Nedelja 23.01.2022 - 14:06

Velika Britanija je optužila Kremlj da želi da postavi proruskog šefa države u Ukrajini. Tvrde i da Rusija planira da napadne Ukrajinu, na šta je zvanična Moskva oštro reagovala – pozivaju Forin ofis da prestane da se bavi provokacijama.

FOTO: Shutteratock FOTO: Shutteratock
U izveštaju Rojtersa navodi se da je britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da ima informacije da ruska vlada razmatra opciju da bivšeg ukrajinskog poslanika Jevhena Murajeva aktivira kao potencijalnog kandidata za prvog čoveka proruskog rukovodstva u Kijevu.
 
"Informacije koje su objavljene bacaju punu svetlost na obim ruskih aktivnosti prema Ukrajini i uvid u namere Kremlja. Rusija mora da deeskalira situaciju, okonča svoju agresivnu kampanju širenja dezinformacija i krene putem diplomatije", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras i ponovila da bi svaki ruski vojni upad u Ukrajinu bio ogromna i skupa strateška greška.
 
Britanci tvrde i da su ruski obaveštajci kontaktirali sa brojnim bivšim ukrajinskim političarima u okviru planova za invaziju. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je, međutim, da sinoć pruži dokaze za ove optužbe.
 
 
Odgovor Kremlja: Prekinite sa provokacijama 
 
U međuvremenu je zvanična Moskva reagovala na izjavu britanskih diplomata o navodnim planovima Rusije u vezi sa Ukrajinom.
 
"Dezinformacije koje širi britanski Forin ofis su još jedan dokaz da zemlje članice NATO-a koje predvode Anglosaksonci stoje iza eskalacije tenzija oko Ukrajine. Pozivamo Veliku Britaniju da prekine provokativne aktivnosti, da prestane da širi besmislice i fokusira se na proučavanje istorije tatarsko-mongolskih odnosa", poručio je predstavnik ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi Tas.
 
Agencija RIA Novosti, pozivajući se na diplomatske izvore, prenosi da je Rusija prihvatila predlog britanske ministarke Liz Tras da poseti Moskvu i razgovara sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.
 
 
Murajev: Ukrajini potrebne nove vođe 
 
Bivši ukrajinski poslanik Murajev oglasio se na Fejsbuku, a u objavi je pozvao na okončanje podela u Ukrajini na prozapadne i proruske političare.
 
"Vreme prozapadnih i proruskih političara u Ukrajini je zauvek nestalo. Ukrajini su potrebni novi političari čija će politika biti zasnovana isključivo na principima nacionalnih interesa Ukrajine i ukrajinskog naroda", poručio je Murajev.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: