Britanski parlament protiv Bregzita bez dogovora, Džonson najavio izbore

Svetske vesti - Sreda 04.09.2019 - 13:34

Pobunjeni torijevci i opozicioni parlamentarni poslanici porazili su u utorak uveče vladu u prvoj fazi pokušaja donošenja zakona namenjenog sprečavanju Bregzita bez dogovora, na šta je premijer Boris Džonson kazao da će se zauzeti za prevremene izbore.

21 torijevac se pridružilo opozicionim strankama FOTO: AP 21 torijevac se pridružilo opozicionim strankama FOTO: AP
Za predlog koji su podnele opozicione stranke i pobunjeni poslanici u Džonsonovoj partiji, upozoreni da će biti izbačeni ako ne podrže vladu, glasalo je 328 poslanika, a 301 je bio protiv.
 
Čak se 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo opozicionim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke, javlja BBC. Među njima su i Nikolas Soms, unuk britanskog vođe iz Drugog svetskog rata Vinstona Čerčila i dva bivša ministra finansija - Filip Hamond i Kenet Klark.
 
"Ne želim izbore, ali ako poslanici sutra glasaju za zaustavljanje pregovora i nameću još jedno besmisleno odlaganje Bregzita, potencijalno godinama, onda bi to bio jedini način da se to reši", rekao je Džonson parlamentu nakon glasanja.
 
U istorijskom obračunu premijera i parlamenta, Džonsonovi protivnici rekli su da žele da ga spreče da igra rusku rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stubom ekonomske i političke stabilnosti.
 
Tvrde da ništa ne može opravdati rizik Bregzita bez dogovora koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno doneo velike ekonomske poremećaje.
 
Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Evropske unije mogući ishodi se još uvek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska bez dogovora do odustajanja od celog poduhvata, javlja Rojters.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: