Britanski parlament suspendovan, poslanici odlučili da neće biti izbora

Svetske vesti - Utorak 10.09.2019 - 11:19

Donji dom Britanskog parlamenta ponovo je odbacio predlog premijera Borisa Džonsona da raspiše izbore. Nakon glasanja, parlament je suspendovan do 14. oktobra. Džonson obećao da će osigurati izlazak iz EU sa dogovorom i ponovio da neće biti odlaganja Bregzita.

Premijer Džonson u parlamentu FOTO: EPA Premijer Džonson u parlamentu FOTO: EPA
Parlament je rano jutros glasao protiv raspisivanja izbora, prenosi Rojters.
 
Samo 293 poslanika je podržalo predlog premijera Borisa Džonsona.
 
Da bi se raspisali izbori, parlamentu je bilo potrebno 434 glasova, odnosno dve trećine od 650 predstavnika u Donjem domu parlamenta.
 
Nakon glasanja parlament je suspendovan, prema ranijoj odluci vlade, a poslanici će se vratiti u klupe 14. oktobra. Do 19. oktobra bi trebalo da se izjasne o sporazumu sa Evropskom unijom ukoliko do njega bude došlo.
 
Džonson je sednici parlamenta obećao da će zemlji osigurati izlazak iz Unije sa dogovorom na ključnom samitu Evropske unije sredinom oktobra i ponavlja da neće biti odlaganja Bregzita.
 
Ocenio je da opozicija želi da premijer vodi vitalne pregovore sa Unijom bez ovlašćenja da ih napusti, da žele da se Bregzit ponovo odloži, kao i da zanemaruju glas onih koji su glasali na referendumu.
 
"Njihova politika znači da bismo morali da uplaćujemo Briselu dodatnih 250 miliona funti nedeljno. Bez obzira na to koliko mehanizama ovaj parlament bude izmislio da bi mi vezao ruke, boriću se za sporazim u nacionalnom interesu. Ova vlada viće neće odlagati Bregzit'', poručio je premijer.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: