Bugarski parlament podržao učlanjenje S. Makedonije u NATO

Svetske vesti - Sreda 20.02.2019 - 12:05

SOFIJA - Bugarski parlament je ratifikovao Protokol o učlanjenju Republike Severne Makedonije u NATO, prenosi A1on.mk.

Protiv i uzdržanih nije bilo FOTO: EPA-EFE Protiv i uzdržanih nije bilo FOTO: EPA-EFE
Za ratifikaciju Pristupnog protokola glasala su 140 poslanika dok protiv i uzdržanih nije bilo.
 
Sednici nisu prisustvovali poslanici iz redova Bugarske socijalističke partije. Oni bojkutuju rad parlamenta kao protest zbog izmena u izbornom zakonu u Bugarskoj.
 
Na plenarnoj sednici bugarskog parlamenta, na kojoj je prisustvovao i predsednik makedonskog Sobranja Talat Dzaferi, obratila se ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva koja je istakla da je pristupanje Severne Makedonije u NATO istorijski čin za Alijansu.
 
"Bugarska stalno podržava ulaz Severne Makedonije u NATO. Bugarska je prihvatila angažman da radi na procesu evroatlantske integracije države, kao i na unutrašnjim reformama i stabilizaciji regiona", rekla je Zaharieva.
 
Ona je dodala da je politika proširenja NATO jedan od najuspešnijih instrumenata za prosperitet.
 
"Učlanjenje u NATO označava novu etapu u odnosima između dve zemlje. Od prvorazrednog značaja je da se nastavi rad na poboljšanju infrastrukture, izgradnji puteva i magistrala. To je prilika i za nove investitore koji će pomoći u razvoju naših ekonomija", rekla je šefica bugarske diplomatije.
 
Protokol o učlanjenju Severne Makedonije u NATO prva je ratifikovala Grčka, a do sada pored Bugarske, to su učinili Albanija i Slovenija.
RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: