CNN: Sirija je bombardovana, šta sad?

Svetske vesti - Ponedeljak 16.04.2018 - 12:40

Vašington -- Američki vojni udari u Siriji pokrenuli su mnoga pitanja, piše politički analitičar Piter Bergen za CNN.

Nejasna američka politika prema Siriji FOTO: Getty Images Nejasna američka politika prema Siriji FOTO: Getty Images
Kako je rekao, prvo, ali i ono što je najvažnije, postavlja se pitanje kakva je tačno američka politika kada je Sirija u pitanju.
 
Predsednik SAD Donald Tramp pre dve nedelje u govoru u Ohaju rekao je da će Amerika vojsku povući iz Sirije uskoro. Međutim, sada je naredio bombardovanje.
 
“Koja je onda politika Trampove administracije? Da li je to da sirijski lider Bašar el Asad mora da ode, što je i bila politika SAD u prvim godinama sirijskog rata i u toku vlasti Baraka Obame? Da li jednostavno postoji samo crvena linija kada je u pitanju Asadovo korišćenje hemijskog oružja i ništa više?“, piše Bergen. 
 
Odgovor je, kako kaže, nejasan. Kada je Tramp objavio da je došlo do udara na Siriju u petak, predsednik je naglasio ovo drugo, međutim ambasadorka SAD u UN Niki Hejli navela je ranije da političkog rešenja za Siriju nema dok je Asad na vlasti. 
 
Sa druge strane, kako piše Bergen, postavlja se pitanje da li Trampova administracija ima nameru da zaštiti sirijske civile u ratu koji je uništio veći deo zemlje proteklih sedam godina. 
 
“Skoro pola miliona Sirijaca umrlo je u ratu, od čega je samo mali broj njih poginuo u napadu hemijskim oružjem. Tramp je još u kampanji govorio o stvaranju ’bezbednih zona’ za civile. Da li je onda sledeća Trampova stanica stvaranje takvih zona? Kako bi one funkcionisale? One bi podrazumevale i zone zabrane letova, a opet njihovo stvaranje je komplikovano zbog činjenice da veliki broj ruskih letelica preleće Siriju“, piše on. 
 
Treća stvar je, kako kaže, mogućnost da Tramp promeni svoje mišljenje o sirijskim izbeglicama. S obzirom na hemijski napad, možda će Tramp promeniti politiku kada je u pitanju ulazak izbeglica u SAD. 
 
Trenutno je snazi zabrana ulazaka sirijskih izbeglica u SAD, uprkos činjenici da su u većini žene i deca. 
 
Postavlja se pitanje da li napadi predstavljaju prekretnicu između Trampa i Rusije. Tramp je u petak bio prilično oštar te je upitao Rusiju: “Kakva nacija želi da bude povezana sa masovnim ubicom muškaraca, žena i dece?“ 
 
Takođe, postavlja se pitanje i legalnosti. Napade nije odobrio Kongres, ali ipak Tramp se trudi da uticaj Kongresa u ovakvim slučajevima svede na minimum.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: