Demokratski zastupnici pozivaju Bidena da zatvori Guantanamo

Svetske vesti - Petak 06.08.2021 - 12:52

Demokratski zastupnici pozvali su u četvrtak 6. augusta američkog predsjednika Joea Bidena da zatvori vojni zatvor u Guantanamu i oslobodi ili sudi preostalim zatvorenicima osumnjičenim za saradnju s Al-Kaidom.

FOTO: AFP FOTO: AFP
Kako se bliži 20. godišnjica napada 11. septembra, 75 zastupnika Zastupničkog doma pozvali su u otvorenom pismu predsjednika da zatvori sporni zatvor pozivajući se na prevelike troškove njegova održavanja, prenosi AFP.
 
“U Guantanamu je bilo osamstotinjak zatvorenika, a sada ih je tek 39, većinom starijih i sve nemoćnijih”, ističu u pismu.
 
“Prema medijskim informacijama, zatvor košta više od 500 miliona dolara godišnje ili nevjerojatnih 13 miliona dolara po zatvoreniku”, dodaju.
 
Činjenica da nakon 20 godina još nije zatvoren, “narušava naš ugled u inozemstvu i slabi našu sposobnost da štitimo ljudska prava i vladavinu prava”, ističu zastupnici.
 
Zatvor Guantanamo otvoren je početkom 2002. za pripadnike Al-Kaide odgovorne za napade 11. septembra i za njihove pomagače.
 
“Znamo da za zatvaranje zatvora treba vremena, ali mislimo da je došlo vrijeme da donesete odluku”, pišu demokrate Joeu Bidenu.
 
Zastupnici predlažu da se nekim zatvorenicima sudi na saveznim sudovima, drugi da se vrate u svoju zemlju, a ostali pošalju u treće zemlje koje će obavezati da će s njima dobro postupati te da neće biti prijetnja za Sjedinjene Američke Države.
 
Barack Obama je došavši na vlast u januaru 2009. naredio zatvaranje Guantanama s idejom da se zatvorenicima sudi na civilnim sudovima. No Kongres je blokirao tu nepopularnu odluku.
 
Obama je tada mimo javnosti oslobodio stotine zatvorenika čiji je izlazak odobrilo Predsjedničko revizijsko povjerenstvo.
 
S tim se stalo u mandatu Donalda Trumpa. Otkad je Joe Biden preuzeo dužnost, petorici zatvorenika je od januara odobren izlazak.
 
Dvanaestorica zatvorenika, među kojima Khalid Sheikh Mohammed, optužen za organiziranje napada 11. septembra, čekaju na suđenje na vojnom povjerenstvu koje je u dvadeset godina donijelo tek dvije osuđujuće presude.
Slobodna Evropa, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: