Dobio 50 miliona dolara odštete zbog policijske brutalnosti

Svetske vesti - Nedelja 11.08.2019 - 13:40

Porota na sudu u Klivlendu dodelila je 50 miliona dolara odštete čoveku koji je tvrdio da su ga policajci tukli dok je bio vezan lisicama i da su ga zaključali u magacin, gde su ga četiri dana držali bez hrane i pića i bez toaleta.

Klivlend je jedan od najsiromašnijih gradova u Ohaju FOTO: Shutterstock Klivlend je jedan od najsiromašnijih gradova u Ohaju FOTO: Shutterstock
Porota je 52-godišnjem Arnoldu Bleku, koji je tužio Istočni Klivlend i policiju, dodelila 20 miliona dolara za nadoknadu štete i 30 miliona dolara kaznene odštete.
 
Prvobitno je u junu 2016. godine druga porota u okrugu Kajahoga dodelila Bleku 22 miliona dolara posle trodnevnog suđenja na kojem Istočni Klivlend nije imao branioca. Grad se posle toga žalio, pa je slučaj vraćen Osnovnom sudu okruga Kajahoga na ponovno suđenje, na kome je određena značajno veća odšteta.
 
AP navodi da nije sigurno da Istočni Klivlend može da isplati odštetu jer je reč o jednom od najsiromašnijih gradova u Ohaju, koji se godinama bori da održi glavne javne ustanove.
 
Blek je uhapšen u aprilu 2012. godine nakon što je detektiv u Istočnom Klivlendu zatražio od uniformisanog policajca da zaustavi njegov kamion, jer je sumnjao da se unutra nalazi velika količina kokaina. Prema navodima iznetim u tužbi, detektiv Rendi Hiks je počeo da udara Bleka u lice i glavu pošto droga nije pronađena, dok je policajac držao Bleka kako bi Hiks mogao da nastavi da ga udara.
 
Policajci su zatim zatvorili Bleka u magacin, koji im je služio kao pritvorska ćelija.
 
Portal Klivlend je javio da je Hiks svedočio i na poslednjem suđenju i da je posvedočio da je policija u Istočnom Klivlendu u to vreme imala "kulturu nasilja", kako bi naterala osumnjičene da govore.
 
Velika porota optužila je Bleka za posedovanje droge i oružja i prikrivanje dokaza.
 
Tužilaštvo je u julu 2012. godine zatražilo da slučaj bude odbačen jer policija Istočnog Klivlenda nije pružila nikakve dokaze koji bi podržali optužbu.
 
Hiks je na kraju bio primoran da podnese ostavku.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: