Dva miliona ljudi zaraženo koronavirusom, Tramp naredio obustavljanje finansiranja SZO

Svetske vesti - Sreda 15.04.2020 - 14:25

Broj zaraženih koronavirusom u svetu dostigao je dva miliona dok je preko 126.000 umrlo. Dok pojedine Evropske zemlje počinju sa oblažavanjem restriktivnih mera, predsednik SAD Donald Tramp tražio da SAD privremeno obustave finansiranje Svetske zdrastvene organizacije.

Pad smrtnosti u Španiji, porast u Njujorku FOTO: Reuters Pad smrtnosti u Španiji, porast u Njujorku FOTO: Reuters
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je naložio članovima svoje administracije da bar privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog načina na koji je rukovodila pandemijom korona virusa.
 
Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da SZO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora da odgovara.
 
Predsednik SAD je optužio SZO da je promovisala "kineske dezinformacije" o korona virusu, što je, kako je ocenio, verovatno dovelo do veće epidemije virusa nego što bi se u suprotnom dogodilo.
 
Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus ranije je izjavio da se nada da će SAD nastaviti da finansiraju tu agenciju UN, koja predvodi globalni odgovor na pandemiju korona virusa, uprkos kritikama američkog predsednika Donalda Trampa.
 
Gutereš: Apel Trampu da ne obustavlja finansiranje SZO
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je američkog predsednika Donalda Trampa da ne obustavlja finansiranje SZO, ističući da "sada nije vreme za to".
 
"Sada je trenurtak za jedinstvo, za saradnju u međunarodnoj zajednici, vreme za solidaran zajednički rad i borbu protiv virusa i posledica pandemije", apelovao je Gutereš.
 
Svet se suočava sa "opasnom epidemijom dezinformacija" o koronavirusu, sa štetnim zdravstvenim savetima, teorijama zavere i mržnjom, koja se širi na internetu, upozorio je generalni sekretar UN.
 
Gutereš je najavio inicijativu UN koja ima za cilj da "preplavi internet činjenicama i naukom, dok se bori protiv sve većom navalom dezinformacija, otrovom koji dovodi u rizik još više života".
 
Generalni sekretar UN pozvao je društvene mreže da urade više u borbi protiv širenja dezinformacija na globalnom nivou i da "iskorene mržnju i štetne tvrdnje o Kovid-19".
 
Njujork tužio Trampovu administraciju zbog ilegalnog ograničavanja bolovanja
 
Njujorški državni tužilac Leticija Džejms tužila administraciju predsednika SAD Donalda Trampa zbog federalne odredbe kojom se, kako je navela, ilegalno ograničava plaćeno bolovanje radnicima koji su zaraženi korona virusom.
 
Džejmsova je u tužbi koju je podnela saveznom sudu na Menhetnu navela da je odredba Ministarstva rada u direktnoj suprotnosti sa zakonom koji je u martu usvojio Kongres, a koji predviđa 14 dana plaćenog odsustva za radnike koji odsustvuju zbog pandemije.
 
U Kini 46 novih slučajeva korona virusa,od toga 36 uvezenih
 
U Kini je u poslednja 24 sata prijavljeno 46 novih slučajeva korona virusa, a od posledica bolesti je preminula jedna osoba.
 
Većina novozaraženih, 36 pacijenata, došli su u Kinu iz inostranstva, tako je ukupan broj uvezenih slučajeva kovid-19 u Kini dostigao 1.500. 
 
Ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini dostigao je 82.295, a registrovana su 3.342 smrtna slučaja.
 
Uznemirujući porast smrtnosti u Njujorku
 
Broj žrtava koronavirusa u Njujorku, žarištu u SAD, premašio je 10.000 nakon što su zdravstvene vlasti u bilans ukupnih smrtnih slučajeva dodale i više od 3.700 osoba za koje se sumnja da su umrle od kovid-19, ali nisu testirane.
 
To je uznemirujući porast smrtnosti u Njujorku, koji je povećao i ukupni bilans preminulih u SAD za čak 17 odsto.
 
U Španiji pad broja preminulih, 523 smrtna slučaja
 
U Španiji su za protekla 24 sata od koronavirusa preminule 523 osobe, što je pad u odnosu na prethodni dan, kada je zabeleženo 567 smrtnih slučajeva.
Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 18.579.
 
U Španiji su korona virusom inficirane 177.633 osobe.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: