Egipatska vojska ubila 40 ekstremista posle bombaškog napada u Gizi

Svetske vesti - Subota 29.12.2018 - 16:55

KAIRO — Bezbednosne snage Egipta ubile su 40 ekstremista u tri odvojena napada u severnom Sinaju i Gizi, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u subotu, dan posle smrtonosnog bombaškog napada na autobus sa vijetnamskim turistima u Gizi, u kom je ubijeno četvoro ljudi.

Policija obezbeđuje mesto napada na autobus u Gizi Policija obezbeđuje mesto napada na autobus u Gizi
Ministarstvo nije saopštilo da li su ubijeni militanti bili povezani sa napadom izvedenim u petak, ali je saopštilo da su snage ministarstva ubile 30 ljudi tokom napada na njihovo skrovište u Gizi, gde su, kako se kaže, "teroristički elementi" planirali seriju napada na državne institucije i turističku industriju.
 
Snage bezbednosti takođe su ubile 10 osumnjičenih militanata na severnom Sinaju, gde se egipatske snage bore protiv pobunjenika koje predvodi Islamska država.
 
Državna novinska agencija MENA javila je da su osumnjičeni ubijeni u oružanoj borbi.
 
Ministarstvo nije dalo nikakve detalje o identitetu osumnjičenih, niti o tome da li je bilo žrtava ili ranjenih među pripadnicima bezbednosnih snaga. U saopštenju se kaže da su tri napada izvedena simultano.
 
Ministarstvo je objavilo fotografije krvavih tela sa pokrivenim licima i puškama koje stoje pored tela na podu.
 
Troje vijetnamskih turista i egipatski turistički vodič ubijeni su, a najmanje 10 drugih je povređeno kada je eksplodirala bomba postavljena pored puta u trenutku kada je autobus sa turistima prolazio pored nje u petak, manje od 4 kilometra daleko od najpoznatijih egipatskih piramida u Gizi.
 
Egipatska vojska i policija započele su veliku kampanju protiv militantnih grupa u februaru, ciljajući Sinajsko poluostrvo kao i južne delove granice sa Libijom.
 
Vlada je saopštila da je borba protiv ismalističkih militanata prioritet, dok radi na obnavljanju stabilnosti nakon godina previranja koje su usledile nakon "Arapskog proleća" i protesta 2011.
VOA, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: