EK: Otvoriti granice EU za Zapadni Balkan od 1. jula

Svetske vesti - Četvrtak 11.06.2020 - 14:52

Evropska komisija (EK) preporučila je da se građanima država Zapadnog Balkana ukinu restrikcije za putovanje u Evropsku uniju (EU) od 1. jula.

Granice EU su zatvorene u drugoj sedmici marta FOTO: Thinkstock Granice EU su zatvorene u drugoj sedmici marta FOTO: Thinkstock

Zato što, smatra da je u tim državama “epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU”.

Evropska komisija je takođe predložila državama članciama da spoljne granice otvore od prvog jula. Ova institucija je od 27 zemalja predložila da do 15. juna ukine sve restrikcije za putovanje unutar EU i država Šengenske zone.

 Preporuka o otvaranju granica prema regionu je u skladu sa najavom Evropske komisije da će uključiti što je moguće više države Zapadnog Balkana u implementaciju smernica za ukidanje mera restrikcija uvedenih u borbi protiv pandemije bolesti kovid 19.

Za ostale države, EK predlaže da se odluke donose pojedinačno uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u tim zemljama, uključujući i kapacitete testiranja i praćenja zaraženih, te odluke tih država o restrikcijama za države EU.

Unutrašnje i spoljne granice EU su zatvorene u drugoj sedmici marta u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

EK je zemljama članicama takođe predložila ponovno otvaranje konzularnih i diplomatskih predstavništva za izdavanje viza, uz posebne mere zaštite poput izbegavanja fizičkog kontakta, poticanje slanja zahteva poštom ili elektronski kao i druge mere.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: