Ekstremno topljenje leda na Grenlandu preti opštim potopom

Svetske vesti - Utorak 02.11.2021 - 11:32

Oko 3,5 biliona tona leda otopljenog na Greenlandu u protekloj deceniji podiglo je nivo mora za jedan centimetar i povećava pretnju poplavama u svetu, upozorava novo istraživanje objavljeno danas.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Ledeni pokrivač najvećeg ostrva na svetu sadrži dovoljno smrznute vode da podigne nivo okeana za šest metara  i učestalost ekstremnog topljenja na tom području raste u zadnjih 40 godina, javlja Hrvatska radio-televizija, pozivajući se na Hinu.
 
Prema podacima dnevnika Nature Communications, u protekle četiri decenije gubitak vode narastao je za 21 posto. Prema podacima Evropske svemirske agencije, ledeni pokrivč izgubio je 3,5 milijardi tona leda od 2011. čime je proizvedeno dovoljno vode da se u svetu podigne nivo okena toliko da zajednice koje žive u samom priobalju budu u visokoj pripravnosti zbog opasnosti od poplava.
 
Trećina izgubljeog leda u poslednjoj dekadi dogodila se u dva vruća leta – u 2012. i 2019. godine.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: