EU: Bregzit se odlaže do 22. maja, ukoliko se usvoji sporazum

Svetske vesti - Četvrtak 21.03.2019 - 20:09

Evropska unija će odobriti produženje Bregzita do 22. maja ukoliko britanski parlament usvoji sporazum o Bregzitu iduće nedelje, navodi se u nacrtu saopštenja 27 država članica EU nakon samita u Briselu.

EU postavlja uslov FOTO: Thinkstock EU postavlja uslov FOTO: Thinkstock
"Evropska unija će pre 29. marta prihvatiti produžetak Bregzita do 22. maja, pod uslovom da se sporazum o izlasku (iz EU) usvoji u britanskom parlamentu iduće nedelje", navodi se u nacrtu, prenosi Rojters.
 
Izjave Tereza Mej, Emanuel Makrona i Angele Merkel
Kako se dalje navodi, produženje nakon 22. maja nije moguće, uzimajući u obzir činjenicu da Velika Britanija neće učestvovati u evropskim izborima.
 
Ranije danas, dolazeći na samit evropskih lidera u Briselu nemačka kancelarka Angela Merkel navela je da će se "do poslednjeg trenutka" zauzimati da Britanija ne napusti Evropsku uniju bez dogovora.
 
Naglasila je da se Nemačka pripremila "mere za vanredne situacije" kako bi se izborila sa Bregzitom bez sporazuma, i dodala da će oni, bez obzira na mere predostrožnosti, "do poslednjeg sata" raditi na tome da plan za vanredne situacije ne stupi na snagu.
 
Nemačka kancelarka je poručila da će lideri EU verovatno odobriti Velikoj Britaniji zahtev za tromesečno odlaganje Bregzita pod uslovom da britanski parlament podrži takav sporazum premijerke Tereze Mej. 
 
"Bližimo se izlasku Britanije iz EU bez sporazuma"
 
Sa druge strane, predsednik Francuske Emanuel Makron je dolazeći na samit evropskih lidera u Briselu upozorio da se Britanija kreće ka scenariju odlaska iz EU bez sporazuma ukoliko britanski parlament treći put bude glasai protiv predloga britanske premijerke Tereze Mej.
 
Dodao je da je spreman za kratko, tehničko odlaganje Bregzita, preneo je Rojters.
 
"Moramo biti jasni prema sebi i našim britanskim prijateljima i našem narodu. Prvo smo pregovarali o sporazumu dve godine. O njemu se ne može ponovo pregovarati. Drugo, ukoliko dođe do još jednog negativnog glasanja u Britaniji, idemo ka situaciji da neće biti dogovora. Svi to znaju", rekao je francuski predsednik dolazeći na samit evropskih lidera u Briselu.
 
"Novi samit EU ako Britanci ponovo odbace sporazum"
 
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je uoči samita u Briselu istakao da će u slučaju da britanski parlament ponovo naredne sedmice odbaci predlog premijerke Tereze Mej o sporazumu o Bregzitu, lideri EU će morati ponovo da se sastanu na novom samitu sledeće nedelje.
 
"Nisam znao da moje strpljenje može da traje tako dugo", rekao je Junker po dolasku na samitu EU u Briselu govoreći o procesu izlaska Britanije iz EU započetom u junu 2016, prenosi AP.
 
Prema dogovoru Britanija bi 29. marta trebalo da napusti EU, ali je britanska premijerka Tereza Mej najavila da će tražiti produženje roka do 30. juna.
 
U Briselu danas počinje samit EU na kojem će Bregzit biti jedna od glavnih tema. Svi lideri EU upozoravaju na rizike u slučaju da Britanija napusti EU bez dogovora o uređenom Bregzitu.
 
Kao datum izlaska Velike Britanije iz EU za sada je određen 29. mart 2019. godine, sa sporazumom ili bez njega.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: