EU raspravlja o uvođenju pasoša o vakcinaciji

Svetske vesti - Četvrtak 25.02.2021 - 13:22

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahteva od EU uvođenje evropskog pasoša o vakcinaciji i preti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

Novi soj virusa čini 12 odsto novozaraženih u Njujorku FOTO: EPA-EFE Novi soj virusa čini 12 odsto novozaraženih u Njujorku FOTO: EPA-EFE
Takav pasoš već ima Izrael, a žele, kako je kazao, da uvedu i neke druge evropske zemlje.
 
Tim pasošem treba da se ponovo omogući normalan život.
 
"Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove", naglasio je Kurc u izjavi novinarima.
 
On je istakao da je zbog toga potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor.
 
Kurc je najavio da će s tom inicijativom istupiti na Samitu EU, i dodao da ima mnoge saveznike, pre svega turističke zemlje kao što su Grčka, Kipar ili Malra, ali i baltičke države, Španija, Hrvatska i Slovačka, žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.
 
Na drugoj strani, Nemačka, Belgija i Holandija, ali i Francuska ne žele brze odluke.
 
Čak 12 odsto novozaraženih u Njujorku ima novi soj virusa
 
Američki naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerzieta Kolumbija saopštili su da je novi soj koronavirusa koji ima neke sličnosti sa mutacijom otkrivenom u Južnoj Africi u porastu u Njujorku, prenosi Rojters.
 
Agencija navodi da je novi soj, poznat kao B.1.526, prema izveštaju naučnika prvi put identifikovan u uzorcima prikupljenim u Njujorku u novembru, a do sredine februara on je potvrđen u oko 12 odsto svih slučajeva.
 
Studija je utvrdila da soj B.1.526 ima neke zabrinjavajuće zajedničke osobine sa sojem B.1.351 identifikovanom u Južnoj Africi, i P.1., koja je prvi put potvrđena u Brazilu i koje su otpornije na neke postojeće vakcine od ranijih verzija koronavirusa.
 
Studije su pokazale i da su nedavno otkrivene vakcine protiv kovid 19 verovatno efikasne protiv virusa i od razvoja teške bolesti, čak i za infekcije novim varijantama, a proizvođači ubrzano rade na razvoju poboljšanih vakcina za borbu protiv otkrivenih novih mutacija.
 
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je za prethodna 24 sata u svetu potvrđeno više od 326.000 novih slučajeva kovida 19.
 
Najviše novozaraženih u Evropi
 
U Evropi je registrovano više od 44 odsto novih slučajeva za poslednja 24 sata (145.376), a na drugom mestu su Južna i Severna Amerika sa 112.442 slučaja. 
 
Najviše zaraženih koronavirusom, prema podacima portala worldometers.org, registrovano je u Sjedinjenima Američkim Državama – čak 28.974.623.
 
Broj preminulih u toj zemlji premašio je pola miliona – 518.363.
 
Na drugom mestu je Indija, u kojoj je inficirano više od 11 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva dostigao je 156.742.
 
Sledi Brazil sa 10,326,008 zaraženih i 250.079 preminulih, pa Rusija i Velika Britanija, sa više od četiri miliona.
 
Ujedinjeno Kraljevstvo je prvo u Evropi i četvrto u svetu po bilansu smrtnih slučajeva – 121.747.
 
Prema portalu ourworldindata.org, prosečno najviše doza vakcina protiv kovida na 100 stanovnika daje Izrael.
 
Sledi Srbija, pa zatim Ujedinjeni Arapski Emirati i Čile.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: