EU: Sankcije Rusiji, paket pomoći Ukrajini; sastanak Putina i Bajdena pod znakom pitanja

Svetske vesti - Ponedeljak 21.02.2022 - 12:19

BRISEL - Evropska unija podržava poslednji pokušaj da se organizuju razgovori Vašingtona i Moskve u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu, izjavio je jutros visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Sastanak samo ako Rusija ne napadne Ukrajinu" FOTO: Getty Images
"Sastanci na vrhu, na nivou lidera, na nivou ministara, u bilo kom formatu, na koji god način da se razgovara i sedi za stolom i pokušava izbeći rat, to je ono što je preko potrebno", rekao je Borelj novinarima u Briselu, uoči sastanka šefova diplomatija EU.
 
Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kolega Vladimir Putin dogovorili su se načelno da održe samit o ukrajinskoj krizi, saopšteno je danas iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je inicirao organizovanje samita.
 
"Pripremu (samita) će obaviti američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov", naveli su iz Jelisejske palate, prenosi Rojters.
 
U saopštenju se dodaje da se samit može održati "samo u slučaju ukoliko Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu".
 
Makron će pomoći da se pripremi sadržaj o kojem će se razgovarati, navelo je francusko predsedništvo.
 
EU spremila sankcije Rusiji zbog Ukrajine
 
Šef diplomatije EU kaže da je EU spremila sankcije u slučaju dalje eskalacije ukrajinske krize, ali da se radi na tome da do tog kritičnog trenutka ne dođe.
 
”Sazvaću vanredni sastanak Saveta ministara za spoljne poslove EU i predstaviću sankcije kada za to dođe trenutak. Savet je taj koji donosi ovu odluku na moj predlog. Mi smo spremni da to uradimo kada dođe trenutak i nadam se, a radimo na tome da trenutak ne dođe”, kaže šef diplomatije EU Borelj.
 
On je pred današnji sastanak Saveta EU najavio da će EU ministri okupljeni u Briselu razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine, Dmitrom Kulebom, o tome kako da kako da bolje pomognu Ukrajini, ali i da ponove svoju podršku ”najkritičnijem trenutku, ako se on dogodi“.
 
Borelj je ocenio da ukrajinske vlasti nisu ”u režimu panike”, ali da su ”zabrinuti” i da ”se osećaju se ugroženo”.
 
Povodom krize u Ukrajini, šef diplomatije EU je ponovio da EU i dalje radi na svim mogućim načinima da se diplomatskim putem dođe do rešenja, ali i poručio da su sankcije spremne.
 
Ministri će i dalje biti upoznati sa situacijom. U stvari, posao je završen. Mi smo spremni.”, zaključio je Borelj.
 
Savet EU potvrdio paket pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde
 
Savet EU usvojio je predlog Evropske komisije o hitnoj makrofinansijskoj pomoć od 1,2 milijardi evra u obliku zajmova za podsticanje stabilnosti u Ukrajini.
 
"Paket je namenjen da pruži brzu podršku u situaciji akutne krize i da ojača otpornost Ukrajine", navode u Savetu EU.
 
U Briselu ocenjuju da je EU ubrzala ekonomsku pomoć iz razloga što trenutne geopolitičke tenzije štetno utiču na ekonomsku i finansijsku stabilnost Ukrajine.
 
Dodaje se da su stalne bezbednosne pretnje već izazvale značajan odliv kapitala, a da Ukrajina gubi pristup međunarodnim tržištima kapitala zbog povećane geopolitičke neizvesnosti i njenog uticaja na ekonomsku situaciju.
 
Ova hitna makrofinansijska pomoć će trajati 12 meseci i sastojaće se od dve isplate od koji će prva uslediti brzo nakon usvajanja predloga i nakon stupanja na snagu Memoranduma o razumevanju o konkretnim merama strukturne politike između EU i Ukrajine.
 
Isplata druge tranše bila bi povezana sa kontinuiranom zadovoljavajućom implementacijom kako programa MMF-a tako i mera politike dogovorenih u Memorandum o razumevanju.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: