Evropska unija: Hakeri godinama čitali poruke diplomata

Svetske vesti - Sreda 19.12.2018 - 12:41

Tokom poslednje tri godine hakeri su imali pristup porukama u kojima diplomate razgovaraju o čitavom nizu tema.

" Ima veze sa kineskom vladom" FOTO: Thinkstock
Hakeri su godinama imali pristup razgovorima i porukama diplomata Evropske unije, piše Njujork tajms.
 
Kako navode, presretnuto je više hiljada poruka u kojima diplomate razgovaraju o nizu tema - od američkog predsednika Donalda Trampa do svetske trgovine.
 
Propust je otkrila kompanija za sajber sigurnost Area 1.
 
Evropski zvaničnici ističu da među procurelim porukama nema onih koje su označene kao poverljive ili tajne.
 
Jedan stručnjak je za Njujork tajms izjavio da su metode hakera slične onima koje koristi kineska vojska.
 
„Nakon decenije iskustva u borbi protiv kineskih sajber operacija... Nema sumnje da i ovo ima veze sa kineskom vladom", kaže on.
 
Presretnute poruke, poznate kao diplomatski kablovi, otkrivaju jednu razmenu u kojoj diplomate opisuju julski susret Trampa i Putina kao „uspešan - barem za Putina".
 
U drugoj poruci su detalji o privatnom sastanku između kineskog predsednik Si Đinpinga i evropskih zvaničnika, od pre nekoliko meseci.
 
Kako se navodi, Đinping je tu rekao da Kina „neće pristati na maltretiranje" od Vašingtona „čak i ako trgovinski rat povredi mnoge".
 
Te reči ponovio je i tokom govora u utorak, kada je naveo da „niko nije u poziciji da diktira kineskom narodi šta treba ili ne treba da radi".
 
Hakeri su došli i do poruka brojnih drugih institucija, među kojima su i Ujedinjene nacije, o čemu su sve institucije obaveštene.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: