Evropska unija odlaže Bregzit do februara 2020?

Svetske vesti - Ponedeljak 21.10.2019 - 13:02

LONDON - Evropska unija će odložiti Bregzit do februara 2020. godine ako britanski premijer Boris Džonson sledeće sedmice u parlamentu ne dobije podršku za svoj dogovor, piše britanski "Sandej tajms".

Džonson će tražiti novo glasanje o dogovoru? FOTO: Thinkstock Džonson će tražiti novo glasanje o dogovoru? FOTO: Thinkstock
Odlaganje bi bilo promenljivog karaktera, što znači da Britanci mogu da izađu iz EU i ranije u novembru, decembru ili januaru, zavisno od toga kada bi dogovor bio ratifikovan, piše ovaj britanski list.
 
Takođe se navodi da evropske zemlje neće doneti odluku o potencijalnom odlaganju dok ne procene da li će sporazum proći u utorak u britanskom parlamentu.
 
U slučaju da Džonson zapadne u ozbiljne probleme ili poslanici insistiraju na drugom referendumu, onda će zemlje EU predvođene Nemačkom tražiti duže odlaganje, moguće do juna naredne godine.
 
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk potvrdio je da je dobio zahtev za odlaganjem Bregzita i rekao da će se o odgovoru konsultovati s vladama država članica.
 
Džonson će tražiti novo glasanje o dogovoru?
 
U Londonu se očekuje da će britanski premijer insistirati na glasanju o svom planu za izlazak iz Evropske unije, dok se parlament priprema za celonedeljni "gerilski rat" oko Bregzita, navodi AP.
 
Prema izvorima iz Džonsonove kancelarije, on planira da pokrene stvari tako što će danas da zatraži direktno glasanje o sporazumu o Bregzitu, dva dana nakon što su se poslanici izjasnili za odlaganje glasanja, kako bi mogli da razmotre sporazum.
 
Predsednik Donjeg doma parlamenta Džon Berkou mogao bi da odbije da dozvoli takvo glasanje, jer parlamentarna pravila generalno zabranjuju da ista mera bude razmatrana dva puta u toku istog zasedanja, osim ako se nešto ne promeni.
 
AP navodi i da će Džonsonova konzervativna vlada predstaviti zakon neophodan za implementaciju dogovora o Bregzitu, čime bi mogao da otvori vrata za duge debate o amandmanima koji bi mogli da potkopaju sporazum.
 
Francuska ministarka: Moguć Bregzit za 10 dana
 
Velika Britanija bi i dalje mogla da napusti Evropsku uniju u roku od 10 dana, rekla je danas francuska ministarka za ekonomska pitanja Agnes Panije-Runaše.
 
"Ne može se isključiti Bregzit u roku od 10 dana", rekla je ona za Sud-Radio, ocenjujući da je postignut opšti napredak.
 
Agnes Panije-Runaše je rekla i da su mnoge male francuske kompanije ipak morale da se spreme u slučaju Bregzita bez sporazuma, prenosi Rojters.
 
Altmajer: Odluka o odlaganju Bregzita za nekoliko dana
 
Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer nagovestio je danas da će Evropska unija za nekoliko dana odlučiti da li će odobriti Velikoj Britaniji produženje roka za za Bregzit.
 
On je podsetio da će vlada britanskog premijera Borisa Džonsona ove nedelje pokušati da obezbedi izglasavanje sporazuma o Bregzitu u parlamentu.
 
"U narednim danima sve će biti jasnije i tada ćemo pokazati odgovornost i brzo doneti odluku", rekao je Altmajer, prenosi AP.
 
On je dodao da za njega nije problem odlaganje od nekoliko dana ili nedelja, ako bi to isključilo Bregzit bez sporazuma.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: