Evropska unija počela masovnu vakcinaciju, u svetu raste broj slučajeva nove mutacije

Svetske vesti - Nedelja 27.12.2020 - 14:00

Evropska unija započela je masovnu vakcinaciju protiv virusa korona u zemljama članicama u kojima je do sada zabeleženo više od 335 hiljada smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom-19, dok je u Srbiji u poslednja 24 sata preminulo još 52 ljudi.

FOTO: Depositphotos FOTO: Depositphotos
Koordinirana akcija predstavlja „dirljiv trenutak jedinstva“ rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, iako su neke države članice počele sa vakcinacijom dan ranije.
 
U 27 zemalja članica EU virusom korona zaraženo je više od 14 miliona ljudi. U većini zemalja su na snazi stroge mere ograničenja kretanja i rada tokom božićnih i novogodišnjih praznika u pokušaju sprečavanja širenja virusa.
 
U Srbiji su, međutim, delimično popuštene mere tokom vikenda, a zabeleženo je novih 3.200 zaraženih u poslednja 24 sata. Ukupan broj zaraženih od početka epidemije je 323.367, a preminulih 2.983.
 
Dva nova kontigenta od ukupno 60.000 vakcina u Srbiju stižu 4. i 11. januara januara, najavio je prethodno ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 
Poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je svetske lidere da omoguće vakcinaciju svima na svetu.
 
U svetu je do sada zaraženo skoro 80 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,75 miliona. Oporavilo se više od 45,1 milion ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.
 
Ukratko iz sveta:
 
U Madridu, glavnom gradu Španije, potvrđena su četiri slučaja novog, zaraznijeg oblika korona virusa koji je nedavno registrovan u Velikoj Britaniji, koji je prethodno stigao u Francusku, Dansku i Holandiju;
 
Putnici iz Velike Britanije mogu da uđu u Ameriku samo uz negativan PCR test star najviše 72 sata;
 
U Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj počela primena strožih mera karantina;
Prvi kontigent Fajzerove vakcine stigao je u Irsku;
 
Papa Franja traži od svetskih lidera da obezbede vakcinu celom svetu;
 
U svetu je do sada je zaraženo skoro 80 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,75 miliona, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: