Evropske zemlje uvode nove mere zbog širenja virusa, Izrael u karantinu

Svetske vesti - Subota 19.09.2020 - 12:26

Broj zaraženih koronavirusom širom sveta premašio je 30,5 miliona. Od posledica infekcije preminulo je više od 956.000 ljudi, najviše u Sjedinjenim Državama, Brazilu i Meksiku dok se Indiji ubrzano približava SAD po broju obolelih. Oporavilo se 22 miliona zaraženih.

Evropska agencija odobrila deksametazon za lečenje kovida 19 FOTO: AP Evropska agencija odobrila deksametazon za lečenje kovida 19 FOTO: AP
U Evropi koju je ponovo zahvatio talas širenja koronavirusa najozbiljnija situacija je u Francuskoj gde se dnevno registruje i preko 13.000 novih slučajeva. Međutim evropske zemlje se sada pre odlučuju za uvođenje restriktivnijih mera u pojedinim gradovima i oblastima koje su najzahvaćenije virusom pre nego da se cele zemlje zatvaraju.
 
Izrael je u karantinu, Atina i Madrid najavljuju uvođenje restriktivnijih mera dok je već više gradova u Francuskoj u režimu posebnih mera a najvljene su i posebne mere za pojedine oblasti u Engleskoj.
 
U Južnoj Americi je situacija veoma ozbiljna gde je stopa mortaliteta i dalje visoka i dok Brazil i Meksiko beleže najveći broj smrtnih slučajeva posle SAD, i Argentina ulazi u opasnu zonu širenja virusa.
 
Evropska agencija odobrila deksametazon za lečenje kovida 19
 
Evropska agencija za lekove odobrila je korišćenje deksametazona za lečenje pacijenata obolelih od kovida 19 koji imaju problema s disanjem.
 
Evropska agencija navodi da ovaj lek može da se koristi za lečenje odraslih i adolescenata kojima je potrebna terapija kiseonikom ili respirator.
 
Ispitivanje, pod nazivom "Oporavak", koje su sproveli naučnici s Univerziteta u Oksfordu, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško obolelih od kovida 19.
 
Lek je, u međuvremenu, odobren u Japanu za primenu kod zaraženih koronavirusom, prenosi Rojters.
 
Reč je o leku koji se koristi već decenijama, koji je jeftin i lako dostupan, a često se upotrebljava u lečenju raznih upalnih stanja.
 
U Indiji aktivno više od milion slučajeva infekcije
 
U Indiji je potvrđeno još 93.337 slučajeva koronavirusa, a ukupan broj inficiranih je veći od 5,3 miliona. U protekla 24 sata umrlo je još 1.247 ljudi, a ukupan broj preminulih je 85.619.
Trenutno je u zemlji aktivno više od milion slučajeva infekcije. Indija je po broju inficiranih druga u svetu, posle SAD, a po broju umrlih je na trećem mestu, posle SAD i Brazila.
 
Već više od pet nedelja Indija svakodnevno prijavljuje najveći broj novoinficiranih koronavirusom i očekuje se da će za nekoliko nedelja nadmašiti SAD po broju potvrđenih slučajeva zaraze.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: