Formalno počeo proces opoziva Donalda Trampa u Senatu

Svetske vesti - Petak 17.01.2020 - 14:54

VAŠINGTON – Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu je u četvrtak formalno počeo, pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija formalno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.

Suđenje predsedniku nije krivični proces FOTO: Getty Images Suđenje predsedniku nije krivični proces FOTO: Getty Images
Kako prenosi Glas Amerike članovi Predstavničkog doma, takozvani „menadžeri”, ceremonijalno su uneli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu „optužnice” u daljem procesu protiv Donalda Trampa.
 
Posle unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih „menadžera” Adam Šif pročitao je njen sadržaj naglas. Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.
 
Sednicom će privremeno predsedavati najstariji poslanik republikanske većine, kongresmen Čak Gresli, prenosi Tanjug.
 
Pošto je naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat je formalno prihvatio, a u nastavku sledi polaganje zakletvi predsedavajućeg sudije i porotnika.
 
Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts položiće zakletvu tokom dana, a potom se očekuje da to uradi i stotinu senatora.
 
Suđenje Donaldu Trampu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara.
 
Suđenje predsedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične.
 
Rezolucija o opozivu je „optužnica” koju će zastupati „menadžeri” Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bela kuća ima svoju odbranu - predsednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov.
 
Senatori su porotnici, a procesom predsedava predsednik Vrhovnog suda.
 
Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa.
 
Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je nagovestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svedočenje iz Senata.
 
Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od stotinu senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.
Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: