FR: Uhapšen funkcioner zbog špijunaže u korist S. Koreje

Svetske vesti - Utorak 27.11.2018 - 10:34

Pariz -- Visoki funkcioner francuskog Senata Benoa Kenede uhapšen je pod sumnjom da je sakupljao i dostavljao izuzetno osetljive informacije Severnoj Koreji.

Uhapšen visoki funkcioner francuskog Senata FOTO: Getty Images Uhapšen visoki funkcioner francuskog Senata FOTO: Getty Images
Kenedea su u nedelju uhapsili pripadnici Generalne direkcije unutrašnje bezbednosti (DGSI), a kancelarija mu je pretražena u ponedeljak, prenosi "Figaro" pozivajući se na neimenovane, dobro obaveštene izvore.
 
Visoki funkcioner Senata uhapšen je, navodi pariski list, u okviru istrage koja je otvorena u martu zbog "sakupljanja i dostavljanja informacija stranoj sili, a koje mogu da naškode suštinskih interesima zemlje". 
 
Istražitelji DGSI pokušavaju da utvrde da li je Kenede, inače jedan od administratora uprave za arhitekturu, baštinu i vrtove pri Senatu, zaista odavao informacije režimu u Pjongjangu, kaže izvor blizak istrazi. 
 
Francuski mediji navode da Kenede dobro poznaje Severnu Koreju i da je bio predsednik udruženja posvećenog prijateljstvu Francuske i Severne Koreje koje je "promovisalo razumevanje i prijateljstvo između dva naroda". 
 
Uz to, Kenede je više puta putovao u Severnu Koreju - sedam puta od 2005. godine, kako je sam naveo na video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: