Francuska i Nemačka uvode treću dozu vakcine, uprkos apelu SZO

Svetske vesti - Četvrtak 05.08.2021 - 13:15

Proizvođači vakcina, predstavnici najvažnijih svetskih zdravstvenih institucija i čelnici zemalja širom sveta još nemaju zajednički stav da li je treća doza, i koliko, neophodna.

FOTO: AP FOTO: AP
 
Broj zemalja u kojima je u potpunosti - sa dve doze - vakcinisano više od pola stanovništva i dalje je mali, ali polemika o trećoj dozi vakcine protiv Kovida-19 zahuktava se širom sveta uporedo sa širenjem zaraznijeg Delta soja.
 
Stručnjaci, zdravstvene institucije, proizvođači cepiva i politički lideri još nemaju zajednički stav o ovom pitanju, iako je u nekim zemljama, poput Srbije, prošlo pola godine od vakcinisanja prvih zainteresovanih.
 
Svetska zdravstvena organizacija je 4. avgusta pozvala da se sačeka sa trećom dozom vakcina do kraja septembra, kako bi bilo cepiva za sve.
 
Ta pauza bi omogućila da u svakoj državi bude bar 10 odsto vakcinisanih, rekao je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus.
 
„Razumem brigu svih vlada i želju da zaštite ljude od Delta soja, ali ne možemo da prihvatimo da zemlje koje su već iskoristile najveći deo svetskih zaliha vakcina koriste još više", kaže Gebrejesus.
 
U Srbiji je Krizni štab za odbranu od korona virusa krajem jula doneo preporuku da treću dozu treba da prime hronični bolesnici, pacijenti koji su imali transplantaciju i pacijenti sa malignim oboljenjima - šest meseci nakon primljene druge doze.
 
„To su osobe kod kojih je postvakcinalni imunitet kraći", rekla je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, ministarka za socijalna pitanja u Vladi Srbije.
 
Da li će se upotreba treće doze vakcine proširiti i na druge grupe, zavisiće od istraživanja koja se sprovode u svetu, dodala je.
 
Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju u Srbiji preporučio je za treću dozu vakcina Fajzer ili Modernu, koja bi u Srbiju trebalo da stigne na jesen.
 
U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, do 4. avgusta izdato ukupno 5.562.125 doza, a revakcinsano je 2.714.591 ljudi.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: