Geopolitički zemljotres: Turska će sa Rusijom proizvoditi novi sistem S-500?

Svetske vesti - Nedelja 19.05.2019 - 13:40

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska i Rusija zajedno proizvoditi protiv-vazdušni i antibalistički sistem S-500.

Turska neće odustati od kupovine sistema S-400 FOTO: Getty Images Turska neće odustati od kupovine sistema S-400 FOTO: Getty Images
Ovo je izjavio posle kontroverze oko kupovine ruskog sistema S-400.
 
Kupovina sistema S-400 izazvala je tenzije izmedju Rusije i SAD. Vašington je upozorio Ankaru da postoji mogućnost uvodjenja sankcija ukoliko se ostvari taj ugovor.
 
"Apsolutno nema govora da Turska odustane od kupovine sistema S-400. To je završena stvar", rekao je Erdogan sinoć u Istanbulu i dodao da će Turska sa Rusijom "proizvoditi i sistem S-500 posle kupovine sistema S-400".
 
SAD smatraju da ugovor o S-400 predstavlja pretnju za zapadne zemlje. Vašington je zatražio da Turska bira izmedju ruskog sistema i američkih lovačkih aviona F-35, koji su takodje potrebni Ankari.
 
SAD su potom suspendovale isporuku opreme vezane za F-35 Turskoj pošto se opredelila za ruski sistem.
 
Erdogan je rekao da će Turska pre ili kasnije dobiti i američke avione.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: