Grčka i S. Makedonija razmenjuju spomenike?

Svetske vesti - Utorak 12.03.2019 - 12:17

Skoplje -- Nakon vesti da grčka ministarka kulture Mirsini Zorba predlaže razmenu spomenika sa Skopljem, makedonska vlada to demantuje.

Taj je predlog u Grčkoj izazvao reakcije FOTO: D. Ristić/OK Radio Taj je predlog u Grčkoj izazvao reakcije FOTO: D. Ristić/OK Radio
Prema predlogu, Grčka bi preuzela spomenik Aleksandra Makedonskog koji je postavljen na glavnom trgu u Skoplju, a u zamenu nudi poznatu skulpturu "Dromeas" koja se nalazi ispred hotela Hilton u Atini, prenosi makedonski list "Sloboden pečat".
 
Taj je predlog u Grčkoj izazvao reakcije samo nekoliko sati nakon objavljivanja, pa tako grčki mediji pišu da je do predloga došlo u skladu sa Sporazumom iz Prespe, a ideju o tome da spomenik "Dromea" iz Atine bude premešten u Skoplje potvrdio je i autor skulpture Kostas Varocos. 
 
"Sve što sam imao da kažem po ovom pitanju, rekao sam ministarki", izjavio je svetski poznati umetnik koji je pre nekoliko dana imao susret sa grčkom ministarkom. 
 
Grčki mediji pišu da bi ova razmena bila nemoguća bez odobrenja umetnika skulpture. 
 
S druge strane, vlada Severne Makedonije negira da postoji ideja o razmeni spomenika. "Prespanski sporazum je potpisan u cilju unapređenja saradnje između dve države što će doprineti ekonomskom razvoju regiona. Mi smo fokusirani na implementaciju Prespanskog sporazuma. Prema Sporazumu, u narednom periodu svi spomenici koji pripadaju helenskoj istoriji biće označeni kao takvi. U ovom trenutku ne postoji druga inicijativa u Vladi Republike Severne Makedonije", navodi se u saopštenju vlade u Skoplju.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: