Grčka: Na plažu verovatno u julu, ali neće biti kao pre

Svetske vesti - Utorak 07.04.2020 - 15:32

Grčki lekari procenjuju da bi popuštanje restrikcija zbog pandemije novog korona virusa u njihovoj zemlji moglo početi u maju, a u julu će se verovatno moći i na plažu, preneo je sajt vesti in.gr, uz ocenu da su njihove procene "opimistične", dok ima onih koji upozoravaju da ni tada život neće biti kao pre pandemije.

"Teško je predvideti budućnost, ali Grčka radi veoma dobro", rekao je za državnu novinsku agenciju APE-MPE predsednik Nacionalnog savjeta Grčke za istraživanje tehnologije i inovacija Emanuil Dermicakis, profesor genetike Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ženevi i direktor Centra za genetiku "Health 2030".
 
"Ako znatno opadne broj obolelih i umrlih, razgovaraćemo o ublažavanju mera. Verujem da će od maja mere početi da popuštaju, ali postepeno, po strategiji, s prioritetima. Verujem da će ljudi u julu moći komotnije da idu na plaže, a možda i da putuju na ostrva. Ali sve to samo ako razvoj bude kakav je sada", rekao je taj genetičar.
 
Sa 11 miliona stanovnika, Grčka po podacima od ponedeljka uveče ima 1.755 obolelih, ukupno 79 umrlih (šest više nego dan ranije) i 78 izlečenih.
 
April je presudan za korona virus u Grčkoj, rekao je za atinsku TV-MEGA profesor kliničke virusologije na Univerzitetu na Kritu Jorgos Survinos, koji je i član Upravnog odbora Grčke organizacije za javno zdravlje, preneo je RTCG.
 
Survinos je objasnio da je april presudan jer je već prošao značajan deo perioda "postepenog razvoja i širenja korona virusa u društvu", a od presudnog je značaja da to i dalje bude postepeno.
 
On zato smatra da će brojevi i dalje rasti, da još nije dostignut vrhunac širenja, te "kada trend krive bude silazni, tada ćemo moći da razgovaramo o izmeni mera ograničenja".
 
"Ali ne očekujem da će se to dogoditi u aprilu. Povoljniji scenario je početak maja", rekao je Survinos.
FoNet, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: