Greškom otkrivene lokacije nuklearnog oružja NATO-a u Evropi

Svetske vesti - Sreda 17.07.2019 - 12:52

Bezbednosni komitet Parlamentarne skupštine NATO nedavno je greškom objavio dokument sa tajnim lokacijama nuklearnog oružja Alijanse u Evropi.

Deo nuklearnog naoružanja u Evropi FOTO: Getty Images Deo nuklearnog naoružanja u Evropi FOTO: Getty Images
Reč je o šest baza - Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Nemačkoj, Avijano i Gedi-Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj. "Vašington post" piše da se iz dokumenta vidi da SAD čuvaju deo svog nuklearnog arsenala u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.
 
Dokument "Nova era za nuklearno odvraćanje? Modernizacija, kontrola oružja i savezničke nuklearne sile" prvobitno je objavljen u aprilu, ali je belgijski list "Morgen" tek u utorak objavio deo u kome se pominju lokacije oružja.
 
"Vašington post" navodi da "Morgen" nije precizirao izvor na koji se pozivaju.
 
U najnovijoj verziji dokumenta Parlamentarne Skupštine NATO, koja je objavljena prošle nedelje, ne pominju se više specifične lokacije oružja već samo avioni koji imaju mogućnost da nose nuklearno oružje.
 
Autor teksta, senator Džozef Dej kaže da su sve informacije koje je koristio u tekstu javno dostupne i da je aprilski dokument predstavljao nacrt.
 
Američki list podseća da ni SAD ni njene evropske saveznice ne pričaju otvoreno o lokacijama gde se nalazi američko oružje na evropskom kontinentu.
 
Neimenovani zvaničnik koji je razgovarao sa listom kaže da dokument PS NATO-a nije zvaničan dokument Alijanse.
 
Međutim, "Vašington post" ističe da su mnogi evropski mediji dokument prihvatili kao konačnu potvrdu činjenice da SAD skladište svoje oružje u Evropi.
Radio 021, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: