Hiljade na pogrebnoj povorci u Bagdadu, Tramp kaže da je general ubijen da bi se „sprečio rat“

Svetske vesti - Subota 04.01.2020 - 12:08

Veliki broj ljudi okupio se na ulicama Bagdada u pogrebnoj povorci za iranskog vojnog komandanta Kasima Sulejmanija, ubijenog u američkom vazdušnom napadu u četvrtak.

Pogrebna povorka u Bagdadu FOTO: AFP Pogrebna povorka u Bagdadu FOTO: AFP
Sulejmani je bio glavni čovel iranskih operacija na Bliskom istoku i Iran je zapretio „surovom odmazdom“ zbog njegove smrti.
 
Skup u Bagdadu je početak dana žalosti za Sulejmanija.
 
Njegovo telo će biti prebačeno u Iran, gde će biti sahranjen u rodnom gradu.
 
Okupljeni ukazuju počast i Iračaninu Abu Mahdi al Muhandisu, komandantu Kataib Hezbolaz grupe koju je podržavao Iran. Ova grupa je predvodila i jedinice okupljene u miliciji Narodna mobilizacija čiji je saveznik Iran.
 
Pristalice Irana i mnogi Iračani okupili su se u Bagdadu u ranim jutarnjim satima, pre početka pogrebne procesije, mašući iračkim zastavama i amblemima milicija, i uzvikujući „Smrt Americi“. Povorka se kretala glavnim ulicama Bagdada, dok su neki nosili fotografije Sulejmanija, a drugi iranskog vrhovnog vođe Ajatolaha Alija Hamneija.
 
Prema nekim izveštajima, tela poginulih Iranaca biće u subotu uveče prebačena u Iran, gde je proglašena trodnevna žalost za ubijenog generala. Njegova sahrana bi trebalo da bude održana u utorak u rodnom gradu Kermanu.
 
Međutim, ima i Iračana koji su slavili Sulejmanijevu smrt, prema nekim izveštajima. Sulejmani je optuživan za organizovanje surovih napada na demonstrante u Iraku proteklih meseci koji su tražili više demokratije u zemlji.
 
Tramp: Okončana Sulejmanijeva „vladavina straha“
 
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su Amerikanci ubili najmoćnijeg iranskog generala Kasima Sulejmanija „da bi sprečili rat, a ne da bi ga započeli“.
 
Tramp je dodao da je napadom na aerodromu u Bagdadu u petak okončana Sulejmanijeva „vladavina straha“.
 
Sulejmani je rukovodio iranskim akcijama širom Bliskog istoka kao vođa elitne jedinice Kuds. Iran je najavio „žestoku osvetu“ zbog njegove smrti.
 
Ovo ubistvo predstavlja najveću ekslaciju napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.
 
Američki zvaničnici najavili su da će preventivno na Bliski istok poslati još 3000 vojnika.
 
Napadi u Iraku
 
U međuvremenu iračka državna televizija saopštila je da se 24 sata posle ubistva Sulejmanija dogodio još jedan vazdušni napad.
 
Izvor iz iračke vojske rekao je za Rojters da je u tom novom napadu u subotu ujutro ubijeno šest osoba, a da je pogođen konvoj iračke milicije.
 
Portparol američke vojske pukovnik Majls Kagins negirao je na Tviteru da su Amerikanci odgovorni za napad na vojni kamp Tadži, severno od Bagdada.
 
„Američka vojska je u besprekorno izvedenoj akciji ubila je teroristu broj jedan u svetu – Kasima Sulejmanija“, rekao je Tramp na konferenciji u Floridi.
 
„Sulejmani je planirao opasne i zločinačke napade na američke diplomate i vojnike, ali mi smo ga uhvatili i sprečili u tome“, dodao je američki lider.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: