Ima mrtvih i povređenih: Haos na lokalnim izborima u Turskoj

Svetske vesti - Ponedeljak 01.04.2019 - 12:58

Četiri osobe su poginule, a na desetine su povređene u sukobima tokom lokalnih izbora u Turskoj.

Pristalice Erdoganove opozicije slave FOTO: CNN Pristalice Erdoganove opozicije slave FOTO: CNN
Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo četiri smrtna slučaja, dok mediji izveštavaju o nizu incidenata, uključujući i nekoliko ubadanja nožem, prenosi "Politiko".
 
Agencija Anadolija navodi da su još dve osobe izgubile život u južnoj provinciji Gazijantep, kada su pristalice dva rivalska kandidata uzajamno otvorile vatru. U pucnjavi su ranjene dve osobe.
 
Prethodno je Temel Karamolaolu, vođa manje turske islamske političke partije "Felisiti", izjavio da je dvoje ljudi ubijeno na istoku Turske na izbornom mestu. On je na svoj Tviter profilu napisao da su volonter i posmatrač izbora ubijeni u jednom okrugu provincije Malatja.
 
Turska novinska agencija Anadolija izvestila je i da je jedna osoba ubijena a druga povređena u svađi između pristalica konkurentskih kandidata na lokalnim izborima, prenosi AP.
 
Karamolaolu je izjavio da je članove stranke napao rođak kandidata iz turske vladajuće Partije pravde i razvoja.
 
U Turskoj su juče održani lokalni izbori na kojima se glasalo na oko 200.000 izbornih mesta u 922 okruga. Građani biraju predstavnike u lokalnim skupštinama, kao i desetine hiljada komšijskih, odnosno seoskih administratora koji se nazivaju "muhtari". Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana vodi na lokalnim izborima, ali će po svemu sudeći izgubiti prestonicu Ankaru, gde vodi kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije Mansur Javas.
 
Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani juče birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Na izborima su učestvovala i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa imalo je 57 miliona građana. Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: