Indija tokom vežbe oborila satelit

Svetske vesti - Sreda 27.03.2019 - 12:26

Indija je tokom vežbe raketom uništila satelit u niskoj orbiti, rekao je indijski premijer Narendra Modi, čija zemlja je postala četvrta u svetu koja je to uspela, posle SAD, Kine i Rusije.

Antisatelitska tehnologija je problematična FOTO: Reuters Antisatelitska tehnologija je problematična FOTO: Reuters
"Naši naučnici su uništili satelit u niskoj orbiti s udaljenosti od 300 kilometara", naveo je Modi u televizijskom obraćanju naciji, dve nedelje pre početka parlamentarnih izbora.
 
Modi je naveo da je cilj "uspostavljanje mira, a ne stvaranje atmosfere rata" i da tehnologija "nije uperena ni protiv koga".
 
"Ovo je ponosan trenutak za Indiju", rekao je on i ocenio da se njegova zemlja pridružila "svemirskim supersilama".
 
Operacija nazvana "Misija sila" trajala je tri minuta, a satelit je pogođen antisatelitskom raketom.
 
Takva antisatelitska tehnologija je problematična, jer stvara veliku količinu svemirskog otpada koji se velikom brzinom kreće Zemljinom orbitom i predstavlja opasnost za druge svemirske objekte.
 
Nasuprot tome, korišćenjem lasera bi se instrumenti satelita mogli "zaslepeti", a da njegov fizički integritet ne bude ugrožen.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: