Islamska država poražena i na poslednjem delu teritorije Sirije

Svetske vesti - Subota 23.03.2019 - 11:58

Islamska država poražena je i na poslednjem delu teritorije u Baguzu u Siriji, objavile su Sirijske demokratske snage (SDF) koje uživaju američku podršku, objavljujući kraj samoproglašenog kalifata koji se nekad prostirao na trećini Iraka i Sirije.

SDF se nedeljama borio za Baguz FOTO: Twitter SDF se nedeljama borio za Baguz FOTO: Twitter
"U potpunosti je uništen takozvani kalifat", napisao je na Tviteru šef kancelarijeza medije SDF-a Mustafa Bali.
 
"Baguz je oslobođen. Vojna pobeda protiv Daeša (Islamske države) ostvarena je", napisao je.
 
SDF se nedeljama borio za Baguz na iračkoj granici sa snagama Islamske države.
 
"Potvrđujemo našu predanost nastavku rata i tome da gonimo njihove ostatke sve do potpune eliminacije", napisao je Bali.
 
Iako poraz Islamske države u Baguzu označava kraj vlasti nad džihadističkom kvazi državom koja se prostirala na delovima Sirije i Iraka i koja je proglašena 2014. ta GRUPA i dalje predstavlja pretnju.
 
Neki njeni borci i dalje su utaboreni u pustinji u centru Sirije, a u iračkim gradovima pritajili su se izvodeći iznenadne napade i otmice i čekaju priliku da se ponovno uzdignu.
 
Sjedinjene Države veruju da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi u Iraku.
 
On se 2014, za propovedaonicom u velikoj srednjovekovnoj džamiji u Mosulu, proglasio kalifom čiji su podanici svi muslimani.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: