Istočna obala Australije priprema se za "katastrofalan" dan

Svetske vesti - Utorak 12.11.2019 - 12:17

Više od 50 požara bukti u Novom Južnom Velsu, a prema najavama nadležnih, danas su predviđeni "katastrofalni" uslovi pogodni za širenje požara

Masovna evakuacija iz područja gde haraju šumski požari FOTO: AP Masovna evakuacija iz područja gde haraju šumski požari FOTO: AP
Na stotine škola širom Novog Južnog Velsa, najnaseljenije države u Australiji, zatvoreno je i danas, dok nadležni pozivaju građane da se evakuišu iz ruralnih delova gde haraju šumski požari.
 
Više od 50 požara bukti u Novom Južnom Velsu, a prema najavama nadležnih, danas su predviđeni "katastrofalni" uslovi pogodni za širenje požara, navodi BBC.
 
Očekuje se da će se vatra brzo širiti usled visokih temperatura i jakog vetra, što bi moglo da ugrozi živote.
 
Desetine hiljada građana Australije sklonili se u zaklon nakon što su vlasti upozorile da je prekasno da napuste domove pred požarima koji se šire na istočnoj obali.
 
Širenju požara pogoduju ekstremno sušni vremenski uslovi u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, gde u nekim delovima kiša nije pala tri godine.
 
U Sidneju gde živi pet miliona ljudi, nadležni apeluju na građane da ne izlaze napolje jer je grad prekrio "rizičan" dim.
 
Oko 600 škola i koledža širom zemlje je zatvoreno.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: